Pénz- és tőkepiac

Százmilliárdos rekordbírságot kapott a Goldman Sachs

A befektetési bank vezetőségének hiányosságai és mulasztásai is hozzájárultak a 2,6 milliárd dollár értékű sikkasztáshoz.

A hongkongi értékpapírpiac szabályozó szerve (SFC) 350 millió dolláros (majdnem 108 milliárd forintos) rekordbírságot szabott ki a Goldman Sachs ázsiai leányvállalatára – írja a Reuters.

A 1Malaysia Development Berhad stratégiai fejlesztési alapphoz (1MDB) kapcsolódó botrány során megállapítást nyert, hogy

a Goldman Sachs vezetőségének hiányosságai és mulasztásai is hozzájárultak a 2,6 milliárd dollár értékű sikkasztáshoz

- fogalmaz az SFC.

A botrány még 2015-ben robbant ki, amikor a brit Sarawak Report és az amerikai The Wall Street Journal oknyomozói feltárták, hogy Najib Tun Razak volt maláj miniszterelnök 681 millió dollárt utalt át saját bankszámlájára a kormány fennhatósága alá tartozó 1MDB-alapból. Akkor még mind Najib, mind az 1MDB vezetősége tagadta, hogy bűncselekmény történt volna.

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Azóta a Goldman a botrány miatt már rábólintott a maláj hatóságok 3,9 milliárd dolláros bírságára, és ezen a héten várhatóan újabb 2 milliárd dolláros büntetést kell megfizetnie ezúttal már az amerikai hatóságok kérésére.

A nemzetközi botrányban a maláj és amerikai hatóságok becslése szerint

4,5 milliárd dollárt tüntettek el a 1MDB alapból magas beosztású maláj hivatalnokok és a befektetési bank alkalmazottjainak segítségével

- írja a Reuters szakértője.

Goldman Sachs Malajzia Amerikai Egyesült Államok hongkongi tőzsde
Kapcsolódó cikkek