Pénz- és tőkepiac

Felminősítette Horvátországot a Moody's

A cég a besorolás kilátását a felminősítéssel egy időben stabilra módosította az eddigi pozitívról.

Felminősítette Horvátország államadós-besorolását a Moody's mindenekelőtt azzal indokolva a lépést, hogy kritikus szakaszába lépett a horvát euróövezeti csatlakozás folyamata.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az eddigi Ba2-ről egy fokozattal Ba1-re javította Horvátország hosszú futamidejű, devizában és hazai valutában fennálló szuverén kötelezettségeinek osztályzatát.

A cég a besorolás kilátását a felminősítéssel egy időben stabilra módosította az eddigi pozitívról.

Az új horvát államadós-osztályzat is még a spekulatív – vagyis befektetésre nem ajánlott – kategóriában van. A hitelminősítő módszertanában a befektetési ajánlású sáv alaposztályzata Baa3, amely egy fokozattal magasabb a Horvátországnak most megadott új minősítésnél.

Fotó: AFP/Emmanuel Dunand

A Moody's az osztályzatjavítás indoklásában kiemelte, hogy

az euróövezeti jegybank és a valutauniós pénzügyminiszterek tanácsa a nyáron jóváhagyta Horvátország felvételét az ERM-II árfolyamrendszerbe.

A valutauniós tagjelölt országok pénzeinek legalább két évet jelentősebb árfolyamkilengések nélkül el kell tölteniük ebben az átváltási mechanizmusban a tényleges eurócsatlakozás előtt.

A Moody's elemzése szerint Horvátország felvétele az ERM-II rendszerbe és az, hogy az erről szóló döntést a koronavírus-járvány okozta felfordulás kellős közepén jelentették be a Horvátország által végrehajtott átfogó reformprogram eredménye.

E program keretében Horvátország maradéktalanul végrehajtotta azokat az intézkedéseket, amelyekre kötelezettséget vállalt az eurócsatlakozáshoz szükséges kulcsterületeken.

Ezek közé tartozik a bankfelügyelet:

  • a makroprudenciális keretrendszer
  • és a pénzmosás elleni fellépés keretrendszerének megteremtése,
  • valamint a gazdaság pénzügyi és adminisztratív terheinek csökkentése.
  • A hitelminősítő előrejelzése szerint a horvát hazai össztermék (GDP) az idén 8,6 százalékkal zuhan.

    A Moody's ebben a környezetben azzal számol, hogy a GDP-arányos horvát államháztartási hiány 2020 egészében 7,5 százalékra duzzad, és ez a hazai össztermék 88,5 százalékára emeli az államadósság-rátát.

    hitelminősítő Moody's javulás Horvátország gazdaság
    Kapcsolódó cikkek