Pénz- és tőkepiac

Az INA horvát olajipari vállalat rendkívüli közgyűlést tartott

A horvát vállalat megválasztotta felügyelőbizottságának tagjait.

Az INA horvát olajipari vállalat rendkívüli közgyűlést tartott pénteken, amelyen megválasztotta a horvát vállalat felügyelőbizottságának tagjait – közölte az INA.

A közgyűlésen a részvényesek 96,31 százaléka volt jelen.

A rendkívüli közgyűlésre azért volt szükség, mert a bizottság tagjainak lejárt a mandátuma.

A horvát állam mint részvényes javaslatára a közgyűlés az INA felügyelőbizottságába további hat hónapra meghosszabbította Damir Mikuljan, Luka Burilovic és Damir Vandelic mandátumát.

A magyar tagok közül négy évre új tagnak választották Ortutay Zsuzsannát, Szabó Gábrielt és Szollár Domokost, valamint a bizottság tagja maradt Molnár József és Uzsoki László.

A felügyelőbizottság elnökének Damir Vandelicset nevezték ki.

Fotó: Shutterstock

Az INA horvát olajipari vállalat októberben kiadott jelentése szerint az olajiparban kiemelten figyelt, új beszerzési árakkal becsült (CCS), tisztított EBITDA, azaz a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény 1,34 milliárd kunát (64,9 milliárd forint) tett ki az első kilenc hónapban, ez 44 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A nettó 2,5 milliárd kunát (121,1 milliárd forint) ért el: az adósság és a tőke aránya 20,9 százalékon állt a harmadik negyedév végén.

Az INA horvát olajipari vállalat nettó bevétele a 2020-as pénzügyi év harmadik negyedévében elérte a 11,2 milliárd kunát (542,80 milliárd forint), ami 44 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén 1,05 milliárd kuna (50,8 milliárd forint) veszteséget könyvelt el a cég, amit a külső környezet lassú helyreállásával magyarázott.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban.

A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

INA magyar tagok Horvátország olajipari vállalat felügyelő bizottság
Kapcsolódó cikkek