Pénz- és tőkepiac

MNB: 752 millió euró aktívummal zárt a mérleg

A harmadik negyedévben az aktívummal zárt folyó fizetési mérleg kiegyenlítette a második negyedévi deficitet.

A harmadik negyedévben 752 millió euró aktívummal zárt folyó fizetési mérleg kiegyenlítette a második negyedévi 698 millió euró deficitet

- derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent legfrissebb adatokból.

Így az első három negyedévben az első negyedévi 312 millió euróval nagyságrendileg megegyező 366 millió euró szufficitet ért el a folyó mérleg.

A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg egyenlegéből számolt és az ország nemzetközi pénzügyi helyzetének jellemzésére alkalmazott mutató, a külfölddel szemben elért finanszírozási képesség 1684 millió euró többletet mutatott a harmadik negyedévben, beleszámolva az Európai Unióból befolyt 892 millió euró tőkeátutalást.

A második negyedévben enyhe, 41 millió euró finanszírozási igényt jelzett az adat az első negyedévi 880 millió euróval együtt, az első három negyedévben pedig 2,522 milliárd eurót tett ki, amiből 2,133 milliárd euró az uniós transzferekből eredt.

Fotó: Kallus György/VG

A reálgazdasághoz kötődő pénzmozgások alapvető szerepet játszottak a folyó mérleg harmadik negyedévi javulásában az előző háromhónapos időszakkal szemben: az áruforgalmi deficit 788 millió euróról 26 millió euróra csökkent, a szolgáltatások külkereskedelméből származó aktívum pedig 650 millió euróval 1,455 milliárd euróra nőtt.

Így az áruk és szolgáltatások egyenlege együttesen alig 17 millió euróról 1,429 milliárd euróra ugrott a harmadik negyedévben.

Az első három negyedév mindegyikében deficites volt az áruforgalom, kilenc hónap alatt 1,007 milliárd euró hiányt halmozott fel, míg a szolgáltatások forgalmából 3,695 milliárd euró aktívum származott.

Az elsődleges jövedelmek nettó kivonása 154 millió euróval 634 millió euróra nőtt a második negyedéviről, a változásból 112 millió eurónyit az Európai Unióból érkezett folyó átutalások csökkenése magyaráz.

A befektetések jövedelmeinek kivonása 1,276 milliárd eurót tett ki, alig 21 millió euróval többet, mint az előző negyedévben. Ezen belül a működőtőke beruházások után hazautalt profit 1,090 milliárd euró volt 43 millió euróval több az előző negyedévinél.

Az előző három negyedév nettó tőkekivonás után a harmadik negyedévben 310 millió eurónyi részvényt és egyéb részesedést vásároltak Magyarországon a külföldi befektetők és 982 millió euró profitot forgattak vissza a magyarországi vállalkozásaikba.

Az első három negyedévben 2,107 milliárd eurónyi FDI befektetést vontak ki az országból és 1,123 milliárd eurónyi profitot forgattak vissza, ezzel szemben viszont 2,845 milliárd euró értékű adósságjellegű instrumentummal növelték portfóliójukat, így összességében 1,861 milliárd euróval nőttek a külföldiek magyarországi befektetései.

MNB mérleg
Kapcsolódó cikkek