Pénz- és tőkepiac

Robbantott az OPUS

Nagyot szólt a pesti parketten a TITÁSZ megvásárlása.

Tízforintos réssel nyitott kedden az OPUS és már az első órában félmilliárdot is jóval meghaladó forgalommal, több mint 10 százalékot emelkedett a árfolyama. Ezzel a BÉT Nyertesek és Forgalom listáján is az élre került a papír.

A robbanásszerű emelkedésnek van fundamentális alapja, amennyiben hétfőn piaczárás után tette közzé a társaság, hogy még december 23-án kötelező érvényű ajánlatot tett az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) megvásárlására, az Opus Global és az E.ON Beteiligungen GmbH között 2019. október 4-én létrejött megállapodás értelmében. Az Opus egy jogokat és kötelezettségeket keletkeztető és időbeli ütemezést, valamint árképzést is tartalmazó kötelező érvényű szerződéses feltételrendszer mentén tett ajánlatot az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. 100 százalékos részvény csomagjára. A részletes ügyleti megállapodások aláírásának határideje 2021. március 31. Az Opus a tranzakcióból származó előnyök és keletkező kötelezettségek tekintetében 2021. január 1-től már felelősséggel tartozik. A tranzakció zárása 2021. harmadik negyedévében várható.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

Az OPUS híre piaci szempontból is jókor érkezett, mert egy erős tőzsdei emelkedés árfolyamhullámán szörfölhetnek most azok a részvények, melyek valami sztorit tudnak felmutatni.

Egyrészt, az amerikai fiskális lazítás és a védőoldások megkezdése növeli a kockázatvállalási hajlandóságot, ami eleve kedvez a feltörekvő piacoknak, így a BÉT-nek is. Másfelől, az elmúlt fél évszázadban a karácsonyt követő első kereskedési napok jellemzően emelkedést hoztak. A pesti parketten a mostani hírszegény időszakban így bombaként robbant az OPUS közzététele. Emellett a két ünnep között kevesebb szereplő van a piacon, az illikvid kereskedés is növeli a volatilitást.

tőzsde Opus TITÁSZ
Kapcsolódó cikkek