Pénz- és tőkepiac

Trendforduló az öngondoskodásban

Jelentősen megváltoztatta az emberek gondolkodását a világjárvány, illetve a tavaszi karantén időszaka.

Ugrásszerűen megnőtt az emberek öngondoskodás iránti érdeklődése az elmúlt fél évben. A koronavírus miatt kialakult helyzetben egyre többen gondolkodnak el azon, hogy milyen módon tudnak gondoskodni jövőjükről. A Grantis Hungary által készített felmérés alapján biztosra vehető, hogy ez a tendencia tartós marad.

Az év elején még nem sokan gondolták volna, hogy rövidesen ennyire markánsan fognak átalakulni a mindennapjaink.

A koronavírus válság viszont teljesen felforgatta sok más mellett a gondolkodásunkat is.

A korábbi években párhuzamos növekedés volt megfigyelhető a rendszeres internethasználók és azok aránya között, akik termékek vagy szolgáltatások megrendelését interneten keresztül bonyolították. S az is megállapítható volt, hogy döntően a fiatalok és a magasabb iskolai végzettségűek éltek ezzel a lehetőséggel. Ez mára már megdőlt.

Fotó: Shutterstock

Jelentősen megváltoztatta az emberek gondolkodását a világjárvány, illetve a tavaszi karantén időszaka.

A Grantis tapasztalata szerint azok is a netes lehetőségek felé fordultak, akik korábban idegenkedtek ettől. És ami még meglepőbb,

a kialakult helyzetben egyre többen érdeklődnek a különböző öngondoskodási lehetőségek iránt.

A kattintások alapján megállapítható, hogy több mint két és félszeresével nőtt az ebben a témában érdeklődők száma a neten.

Sebestyén András, a Grantis vezérigazgatója szerint az gondolkodik előrelátóan manapság, aki nem egy fajta öngondoskodási termék mellett dönt, hanem az erre szánt pénzből saját portfóliót hoz létre. – Hogy milyet, az attól függ, jelenleg milyen életszakaszban vagyunk – szögezte le. A kisgyermekesek körében például nem véletlenül egyre népszerűbb az úgynevezett gyermek megtakarítás, amely akár az egyetemi tanulmányok finanszírozására is felhasználható. Ám mindenképpen célszerűnek tartja a nyugdíjcélú megtakarítást alapnak tekinteni – akár már negyvenéves kortól. Emellett érdemes elgondolkodni azon, hogy az egészség-, vagy életbiztosítást tartja valaki fontosabbnak.

Az elmúlt hónapokban nagyjából egyenlően oszlott meg az emberek érdeklődése a különböző öngondoskodási termékek iránt.

Közel 35 százalékkal többen kötöttek szerződést, mint a korábbi évek hasonló időszakában.

A felmérésből az is kiderült, hogy bár a szerződést kötők számára továbbra is fontos szempont az adókedvezmény, első helyre a jövőjük biztosítása került – amit korábban, mint legfontosabb okot meg sem említettek.

öngoskodás felmérés Grantis
Kapcsolódó cikkek