Pénz- és tőkepiac

A búza drágulása feszültségeket teremt

A hat hónapja tartó bikapiac folytatódik a mezőgazdasági terményekben.

A hat hónapja tartó bikapiac folytatódik a mezőgazdasági terményekben. Főleg a cukor, a kukorica és nem utolsósorban a búza piacán láthattunk látványos áremelkedést a megnőtt kereslet miatt. A Bloomberg Agriculture Indexe az idén már

6 százalékkal emelkedett, hozzájárulva az elmúlt hat hónapban tapasztalt 43 százalékos növekedéshez.

A közelmúltban a gabona kapta a legnagyobb figyelmet, főleg a kukorica.

A legutóbbi WASDE-jelentés alapján az amerikai kormány a vártnál nagyobb mértékben csökkentette kínálati előrejelzéseit, amelyek hét éve nem voltak ilyen alacsonyan.

A negatív hangulatot tovább fokozta Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre csökkentette a szállításokat, hogy megfékezze a válság kiváltotta hazai élelmiszerár-emelkedést. A február közepétől júniusig meghirdetett 25 eurós búzaexportadót tovább emelték tonnánként 50 euróra, márciustól júniusig. Kockázat, hogy június után meghosszabbíthatják a rendelkezést.

A búza ára az Atlanti-óceán mindkét oldalán erősen megugrott, a CBOT búza határidős kontraktusai (Wheat Mar 21) és a párizsi búza kontraktusai (EBMH1) csaknem nyolcéves csúcsra emelkedtek.

A grafikonok láttán azonban a piac hamarosan kezdhet aggódni a rali fenntarthatósága miatt, hisz a magas élelmiszerárak, a lehetséges politikai és társadalmi következmények miatt, kockázatokat hordoznak.

Oroszország történelmében előfordult már, hogy korlátozásokkal vagy adókkal zavarták meg a búzapiacot. Legutóbb 2010-ben, az aszály miatt. A lépés nyomán a határidős búzaárak megugrottak, ami feltételezhetően az egyik oka volt az arab tavasz kirobbanásának.

A január 12-ig tartó héten a nagy befektetők spekulatív nettó vételi pozíciója a 14 fő mezőgazdasági határidős termékben 1,2 millió kontraktust tett ki, 41 milliárd dollár értékben. Ennek legnagyobb részét a gabona- és a szójababszektor alkotta, míg a három legnagyobb egyéni pozíció a kukorica (375 ezer kontraktus), a cukor (220 ezer kontraktus) és a szójabab (166 ezer kontraktus) volt.

gabonapiac mezőgazdaság búza
Kapcsolódó cikkek