Pénz- és tőkepiac

Lényegében szóban interveniált az EKB

Nem az erős euró szívja ki az inflációt, ráadásul a járvány vége erőteljes fogyasztói árhullámot hozhat.

A Bloomberg értesülései szerint az Európai Központi Bankban részletes elemzésnek vetik alá az euró dollárral szembeni erősödésének okát és a vizsgálat eredményeit a következő monetáris politikai döntések alkalmával fel is használhatják.

Már maga a vizsgálat is jelzés az árfolyam számára, miszerint az EKB nem ért egyet a piaci értékítélettel, s mint ilyen, verbális intervenciónak tekinthető

– vélekedett Miró József, az Erste vezető elemzője.

Hozzátéve: az EUR/USD kurzus nem nagyon reagált az EKB felől érkező hírekre, az árfolyam lényegében változatlan 1,216 közelében. Talán a szerda esti Fed kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztató befolyásolhatja a kereskedést. A piac most arra figyel: vajon mit mond a Jeroma Powell a fiskális élénkítő csomagról?

Két mozgóátlag közé szorult az EUR/USD kurzus, egyre szűkül a mozgástér, s hamarosan eldőlhet a következő néhány hét meghatározó iránya

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Kiemelte: miután az 50 napos mozgóátlag megtartotta az euró-dollár árfolyamát, továbbra is fontos rövid távú támaszt képez 1,2123-nál, míg felül a 30 napos átlag jelent ellenállást, 1,2195-nél. Szerinte az esti Fed-kamatdöntő ülés üzenetei akár nagyobb mozgást is hozhatnak a dollár piacán, de inkább a volatilitás emelkedésére lehet számítani a technikai kép alapján, mintsem a trendszerű elmozdulásra.

Fotó: Shutterstock

Az Equilor elemzője szerint, ha az EKB számára valóban gondot okoz az erős euró, akkor még vannak eszközei, bár nem igazán tág a jegybank mozgástere.

Először a határozottabb verbális intervenció jöhet szóba, vagyis az inflációs kockázatok kommunikációja.

Ellenben tényleges piaci intervenció, vagyis euró eladás nem várható, mert ez a gyakorlat nem jellemző az Európai Központi Bankra.

Elképzelhető a további monetáris lazítás, az eszközvásárlási programok keretösszegének emelése és határidejük kitolása. És végül sokadikként a sorban a kamatvágásra is sor kerülhet. De észre kell venni – folytatta Varga Zoltán, hogy

nem az erős euró az alacsony elsődleges oka.

Ráadásul, a járvány vége eleve fogyasztói árhullámot hozhat a kereskedők elhalasztott áremelései és a várhatóan megugró kereslet miatt. Ami az EKB-t óvatosságra késztetheti.

EKB Fed eur/usd
Kapcsolódó cikkek