Pénz- és tőkepiac

Napok óta csatatér a Wall Street

Közösségi médiában szerveződve, összehangoltan vásárolnak a daytraderek, hogy térdre kényszerítsék a shortoló hedge fundokat.

Négyszeresére emelkedett a videó játékok bolti értékesítésével foglalkozó GameStop árfolyama az év eleje óta, s hétfőn is 18 százalékot ralizott a A bolthálózat pénzügyi nehézségei és a hagyományos értékesítési formákat kiszorító e-kereskedelmi trendek miatt

hatalmas short állomány épült ki az elmúlt időszakban a GameStop piacán, ami immár meghaladja a 100 százalékot.

A Wall Street Journal már a redditorok és a shortosok háborújáról ír. A napon belüli kereskedést (daytrade) folytató kibefektetők a Reddit platform wallstreetbets fórumán biztatják egymást a GameStop részvény halmozására, mit sem törődve a siralmas fundamentumokkal, miközben a profik által irányított fedezeti alapok (hedge fund) az áresésre fogadtak óriási tétekkel.

Fotó: AFP

A volatilitás miatt a New York-i kilencszer függesztette fel a kereskedést, s hétfőn 175,5 millió részvény cserélt gazdát,

ami a második legnagyobb napi forgalom a Dow Jones Market Data szerint. A vásárlói nyomás miatt sokan zárták a short pozíciókat, ami praktikusan vételt jelent, s csak még feljebb tornászta az árfolyamot.

Az olyan online brókercégek, mint a Robinhood Markets ügyfelei, most közösséget alkotnak és összehangoltan kereskednek

– nyilatkozta az amerikai tőzsdei lapnak Edward Park, a Brooks Macdonald befektetési igazgatója, aki szerint ez nem jelent igazán komoly problémát a piacon.

Igaz, néhány fedezeti alap sokat veszített az elmúlt hetekben, így például a Melvin Capital 30 százalékot bukott január első heteiben, jórészt a GameStop shorton.

Azért a Robinhhod nemzedéknek sem jön minden össze. Tavaly nyáron minden különösebb hír nélkül szinte a semmiből ugrott a 13-szorosára egy NASDAQ-on jegyzett sencseni vállalat árfolyama, s elérte a 4 milliárd dolláros piaci kapitalizációt. Az elemzők és szakértők eleinte nem értették ennek az okát. Ám kiderült, hogy a DUO ticker mögött a cég neve Fangdd Network Group, ami nagyon hasonlít a FAANG-ként emlegetett technológiai óriások mozaik szavához.

A Facebook, Amazon, Apple, Netflix és Albahet cégek együttesére szoktak így hivatkozni.

Az történhetett, hogy a Robinhoodon és egyéb egyszerűen hozzáférhető platformokon befektetők tömegei hallhatták és olvashatták különböző műsorokban és fórumokon, hogy a FAANG részvényekbe kell fektetni. Akkor is „összehangoltan”, divatból vásároltak, de a piaci anomália csak arra volt jó, hogy a gyakorlottabb befektetők short pozíciókat nyissanak.

A tavaly nyári Fangdd bakin végül a shortoló hedge fundok nyertek. A mostani GameStop csata még nem dőlt el.

New York-i tőzsde GameStop Reddit FANG-részvények Robinhood wallstreetbets Nasdaq
Kapcsolódó cikkek