Pénz- és tőkepiac

Áramtermelő vállalattá válik a Shell

Az olajvállalat kitermelése már túl van a csúcson és a karbon-emissziója is csökken.

Évente 1-2 százalékkal eshet az olajóriás kitermelése, mely a vállalat megújuló energiára való áttérésének a következménye.

Ha ezt a tendenciát kivetítjük az évtized végéig, akkor akár 18 százalékkal is visszaeshet a vállalat kőolaj termelése, ami nem elszigetelt jelenség, mert a többi nagy olajtársaság is hasonló mértékben „zöldülne” a következő években – mondta Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője.

A Shell az új stratégiájában komoly szerepet szán az elektromos autók töltőállomásainak, a széndioxid földalatti tárolásának és az elektromos áram értékesítésének. Mindemellett, a menedzsment azt állítja, hogy a jelenlegi megtérülést továbbra is fenn tudja tartani a társaság, amely azt tervezi, hogy évi 4 százalékkal emeli az osztalék-kifizetéseket. Továbbá, ha sikerül a nettó adósságot az előre kitűzött cél alá szorítaniuk, akkor újrakezdik a részvény-visszavásárlásokat.

Fotó: AFP

Az olajcég már korábban is jelezte, hogy a világ legnagyobb áramtermelője szeretne lenni. Évente 560 terawattórás értékesítéssel számol a menedzsment 2030-ra, ami a jelenlegi eladások duplája. Emellett 2025-re félmillió elektromos töltőállomást telepítenének, jelenleg 60 ezer ezek száma.

Rövidtávon nem jelent komolyabb változást a bejelentés a társaság főbb pénzügyi számaiban, inkább a szén-dioxid kibocsátás csökkentését helyezik kilátásba egy előre tervezett módon

– tette hozzá Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője.

A bejelentést követően 2,5 százalékkal esett a Shell részvények árfolyama.

osztalék Shell kőolajtermelés fenntartható fejlődés
Kapcsolódó cikkek