Pénz- és tőkepiac

Elkényezteti befektetőit az ING

A holland bankóriás a vártnál jobb eredményekkel lepte meg a piacot február közepén.

A holland bankóriás a vártnál jobb eredményekkel lepte meg a piacot február közepén:

a negyedik negyedéves nyereség a konszenzust 63 százalékkal haladta meg, amihez főként a nettó kamatbevételek javulása járult hozzá.

Az egész gazdaság számára kihívást jelentő utolsó negyedévben a teljes bevételek az ING-nél is csökkentek, méghozzá éves alapon 6 százalékkal, 4,2 milliárd euróra, de a díjakból és a befektetési tevékenységekből származó bevételek éves összevetésben 5 százalékkal emelkedni tudtak.

Az európai bankok nettó kamat­marzsai továbbra is erodálódnak, ez alól az ING sem kivétel, kamat­marzs­mutatója mindössze 1,41 százalékon áll, de az éves alapon 6 százalékkal megélénkülő betétbeáramlás kiegyensúlyozta a banki tevékenység jelenleg leggyengébb pontját. Úgy látszik, hogy a megtakarítási trendek megváltozása segítheti a bankot a következő időszakban is.

Fotó: Shutterstock

A befektetésekkel kapcsolatos jövedelem 2021-ben tovább nőhet, az újranyitás pedig gyors megugrást hozhat a hitelezésben.

Az ING Tier-1 tőkemegfelelési mutatója jóval a központi bank által elvárt 12,5 százalék felett van.

A negyedik negyedévben az újabb lezárások okozta gazdasági leállás ellenére negyedéves alapon 20 bázisponttal sikerült ezt a mutatót 15,5 százalékra javítani. Ilyen tőkehelyzet mellett – az Európai Központi Bank (EKB) szabályozásának is megfelelve – a holland bank meg tudja hálálni befektetői kitartását.

A menedzsment szeretné kihasználni a mozgásteret, és a Tier-1 mutatót 12,5 százalék felé közelítené.

Ezért részvény-visszavásárlási programot és egyszeri, 1,4 százalékos hozamot biztosító, 12 eurócentes első negyedéves osztalékfizetést jelentett be.

Ezt március elejéig meg is kaphatják a részvényesek. A tavalyi év után az ING további 27 eurócentet fizet, ha érvényét veszti az EKB korábbi tiltása szeptemberben, ami összesen 4,5 százalékot meghaladó osztalékhozamot jelent. Az elmaradt 2019-es helyett a tervek szerint 45 eurócentet szavaznak majd meg, vagy részvény-visszavásárlási programot jelentenek be 2021 negyedik negyedévében.

ING befektetők
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek