Pénz- és tőkepiac

Évtizedes trendforduló jön a réznél

Három nap alatt a befektetők 3500 tonnányi kitettséget szereztek ezüst-ETF-eken keresztül.

Az árupiaci termékek indexét az energiaszektor húzta fel a múlt héten. Amerikában drágult a földgáz, de az olaj piacán is zajlik az élet. A Brent árfolyama 7 százalékos emelkedés után a hordónkénti 60 dolláros, kulcsfontosságú ellenállás áttörésével küzd. A jegyzés innen fordult zuhanásba tavaly februárban a pandémiás válság következtében. A WTI több mint 8 százalékos drágulás után az 57 dolláros szintet ostromolja.

Az árakat az várakozás hajtja, hogy az OPEC+ tagállamai hosszabban tartják fenn a kitermelés korlátozását annál, mint ahogy a jó idő beköszöntével és a járvány visszaszorulásával nőne a kereslet. Így hosszú idő után végre nem a túlkínálat elleni küzdelem dominálná a piacot. A folyamat ellen hathat, hogy ezeken a szinteken már az amerikai palaolaj-termelőknek is újra megérheti a kitermelés.

Az ezüst a reddites felhasználók célkeresztjébe került. Akciójukkal rövid időre sikerült 26-ról 30 dollár fölé tolni az árfolyamot, de hamar kifulladt a lendület, és visszarendeződött a kurzus. Rövid távon további nyomás alá helyezheti az ezüstöt egy esetleges ETF-eladási hullám. Három nap alatt a befektetők 3500 tonnányi kitettséget szereztek ezüst-ETF-eken keresztül, ami több, mint az elmúlt hat hónap teljes mennyisége. Legutóbb júliusban volt ekkora a kereslet. Az arany ára viszont sokat csökkent a dollár erősödése miatt, az arany unciája 67,5 unciányi ezüsttel ér föl, ez négyéves mélypont.

A rézre is érdemes figyelni. A kiváló minőségű réz, a HG Copper kontraktusa január elején 3,70 dolláros szinten, hétéves csúcson tetőzött. A JPMorgan elemzői ezután a vételi ajánlásukat semlegesre változtatták, mondván, a főként Kína által hajtott évtizedes trend tetőzött, s innen már inkább kismértékű esésre számítanak az idén. Megjegyzik, hogy GDP-arányosan a kínai beruházások és az növekedése lassulni fog. A megújuló energiák termelésének rézigénye pedig még 2030-ig nem lesz olyan erős, hogy egy emelkedő trendet fűthetne a jelenlegi szinteken. Ráadásul a fejlesztéseknek köszönhetően a kínálat is bőséges.

ezüst
Kapcsolódó cikkek