Pénz- és tőkepiac

Már fizetnek osztalékot a bankok

Hiába került a britek elhalasztott vásárlásainak egy része a Barclayshez bankbetétbe, a megugró céltartalékolás jelentős profitvisszaesést okozott. A Credit Suisse jórészt hozta a kötelezőt.

Több mint 3,5 százalékot esett a Barclays-részvények árfolyama tegnap – a bank 38 százalékos éves profitcsökkenésről számolt be, így nem csoda, hogy papírja az FTSE 100 index leggyengébbje lett.

Jes Staley vezérigazgató annak dacára kapott négymillió font bónuszt, hogy a nettó eredmény 1,53 milliárd fontra csökkent.

Sovány vigasz, hogy ez jobb a várakozásoknál: az elemzők konszenzusa 1,22 milliárd font volt. Az igazi meglepetést a záró negyedév hozta:

a várt 45 millió font veszteség helyett 611 millió font nyereséget realizáltak.

A CNBC-nek a vezérigazgató erről azt mondta: a britek elhalasztott fogyasztásának egy része náluk csapódott le bankbetét formájában.

A nyereségcsökkenés oka – ahogy a szektortársaknál is – a rossz hitelekre képzett céltartalékolás megugrása volt. Jó hír, hogy a 4,8 milliárd fontos provízió valamivel az 5 milliárdos várakozás alatt alakult. Míg a hitelezés tavaly egyre nagyobb kockázattal járt, a befektetési üzletág a magas piaci volatilitásnak köszönhetően remekelt: a 13 százalékos sajáttőke-arányos megtérülést felmutató divízió adózás előtti nyeresége 35 százalékkal, négymilliárd fontra javult.

A csoport éves jövedelme 22 százalékkal, 12,5 milliárd fontra emelkedett, a tárgyieszköz-arányos megtérülési ráta 3,2 százalékra csökkent, a nettó kamatmarzs pedig 2,61 százalékra szűkült.

Fotó: Michael Buholzer / AFP

A pénzintézet újrakezdi az osztalékfizetést, a tavalyi eredményből részvényenként egy pennyt juttat, emellett 700 millió fontért visszavásárol a kint lévő saját részvényekből (a Bank of England decemberben adott korlátozott engedélyt a bankszektornak, a Barclays az első fecske, amely él a lehetőséggel).

A svájci Credit Suisse 353 millió frank veszteségről számolt be a negyedik negyedévből, elemzők sokkal nagyobb, 558 millió frankos mínuszt jeleztek előre.

Az éves eredmény megfelelt a vártnak, 2,8 milliárd frank lett. Az utolsó háromhavi eredményt egy egyszeri tétel rontotta, a bank 850 millió dollárt különített el egy amerikai ingatlanügylettel kapcsolatos jogvitában, ahol, megelőzendő a pert, 600 millió dolláros teljesítést vállalt – jelentették be a múlt héten. Ahogy brit szektortársnál, a Creditnél is a vagyonkezelés és a befektetési tevékenység teljesített a legjobban, a divízió bevételei 19 százalékkal nőttek. A ­Suisse már egy hónapja aktív a saját részvényei­nek piacán, a visszavásárlásokra 1-1,5 milliárd frankot különített el, a tavalyi nyereségből pedig részvényenként 0,29 frank osztalékot fizet.

Szépen hoztak az NN befektetései

Jelentett tegnap a Hollandiában piacvezető NN Group is, a biztosítótársaság a várakozásoknál magasabb, 1,89 milliárd eurós üzemi eredményt ért el tavaly. Elemzők a 2019-es 1,79 milliárd eurós eredmény után csak 1,7 milliárd euróra számítottak. A működési profit a második fél évben 9 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest, ugyanis a hollandiai életbiztosító magasabb hozamot ért el a befektetésein. A cég 2,33 euró osztalékot fizet részvényenként (8 százalékos az emelés), és bejelentett egy 250 millió eurós részvény-visszavásárlási programot. | VG

 

Credit Suisse Barclays részvényesek osztalékfizetés
Kapcsolódó cikkek