Pénz- és tőkepiac

Nem fogták vissza beruházásaikat a Mol versenytársai

Vártnál jobb negyedéves számokkal lepte meg a piacot az osztrák és a lengyel olajcég.

Csütörtök reggel tette közzé tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését a Mol osztrák és lengyel szektortársa.

Az osztrák OMV a riportált negyedévben alig fogta vissza a beruházásait, melyek év/év alapon csupán 3 százalékkal csökkentek, s az is érdekes, hogy az idei évben is a tavalyinak megfelelő, 86 százalékos finomítói kapacitás kihasználtsággal számolnak

– mondta a Világgazdaságnak Bosnyák Zsolt, az Equilor részvényelemzője.

Hozzátéve: az OMV egyszeri tételektől és készletátértékelési hatásoktól tisztított egy részvényre jutó eredmény 0,67 euró lett, mely a 0,65 eurós elemzői konszenzusnál kedvezőbb. A 2020-as évben a rossz iparági környezetnek köszönhetően 300 millió euróval több költséget sikerült megspórolni 2019-hez képest. És 1,85 eurós osztalékot javasolt a menedzsment a 2020-as év után.

Fotó: Kallus György

Az OMV kutatás-termelés divíziójának termelése 472 ezer hordó/napra csökkent, azonban ezzel párhuzamosan a kitermelés egységköltsége is mérséklődött, s csupán 6,2 dollár olajegyenértékest ért el hordónként.

A finomítói marzs 66 százalékkal hanyatlott 2019 utolsó negyedévéhez képest, ezzel 1,7 dollár/hordót elérve.

A lengyel PKN Orlen 556 millió zlotyis nyereséget publikált, mely jelentősen meghaladja az 513 millió zlotyis elemzői várakozást, azonban éves alapon még így is 4,6 százalékkal hanyatlott az eredmény. A bevétel éves alapon 16 százalékkal mérséklődött, mellyel 23,2 milliárd zlotyit ért el a vállalat, azonban az elemzők csupán 22,9 milliárdot prognosztizáltak.

Az olajtársaság 9,5 milliárd zlotyit tervez 2021-ben beruházásokra költeni, mely több mint a 2020-as 9 milliárdos érték.

A menedzsment optimista az idei évi finomítói marzsokkal, melyek nagyobbak lehetnek a 2020-as értékeknél.

A PKN esetében érdekes, hogy első közép-európai olajtársaságként vállalták, hogy 2050-re elérik a karbon semlegességet – emelte ki Bosnyák Zsolt, az Equilor részvényelemzője. Hozzátéve: a lengyel cég bontva közölte a finomítói marginokat, így kitűnik, hogy a dízel árrés jóval nagyobb mértékben csökkent, mint a benzin árrés. Feltűnő továbbá, hogy a negyedévben a petrolkémiai szegmens marginja is tágult év/év alapon és az értékesítés is növekedett, köszönhetően az ázsiai kereslet felfutásának.

A Mol szempontjából fontos lehet, hogy a tavalyi utolsó negyedévben lényegében elolvadt a Brent-Urál spread. Továbbá a szektortársak jelentései alapján a nem üzemanyag alapú (Fresh Corner) értékesítések árrése csökkent, pedig korábban arra számítottak az elemzők, hogy tágul ennek a kiskereskedelmi szegmensnek az árrése.

A magyar olajtársaság február 19-én teszi közzé tavalyi negyedik negyedéves riportját.

Brent-Ural spread Fresh Corner Urál PKN Orlen Mol Brent
Kapcsolódó cikkek