Pénz- és tőkepiac

Rekorderedményt szállított a Masterplast

A negyedik negyedévben is kétszámjegyű növekedést ért el a főbb eredménysorokon a Masterplast. Az építőipari alapanyaggyártó minden téren kiemelkedően zárta és története legsikeresebb évét érte el 2020-ban, teljesültek a kitűzött vállalati eredménycélok is.

A koronavírus-járvány hatásai ellenére kimagasló forgalmú és eredményességű negyedévet zárt a Masterplast.

Az építőipari alapanyagokat gyártó és forgalmazó csoport árbevétele 30 százalékkal 32,7 millió euróra nőtt, amihez nagymértékben hozzájárult az új német gyártócég forgalma, miközben növekedett az alaptevékenység bevétele is.

A forgalom bővülésén túl emelkedett a kereskedelmi árrés az építőipari szegmensben, amit a vállalat gyártóegységei magasfokú kapacitás-kihasználtsága és a gyártáshatékonyság javulása támogatott.

A németországi egészségipari textília gyártással, valamint a Magyarországon forgalomba hozott egészségügyi védőruha értékesítéssel a vállalat sikeresen lépett be az egészségipari piacra, amely az árbevételen túl magasabb eredménytermelésével járult hozzá a csoport eredményéhez.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Így mind az építőipari, mind az egészségipari szegmensben kiemelkedő eredményt ért el a társaság 2020 negyedik negyedévében,

EBITDA-ja 2,728 millió euró volt, ami több mint duplája az előző év ugyanezen időszakának, míg az adózott eredménye 1,51 millió euró volt, mely két és félszerese az előző éves bázisnak.

A tavalyi év egészében is rekord forgalmat és eredményességet tudhat maga mögött a Masterplast, 122 millió eurós forgalma 15 százalékkal múlja felül a 2019-es adatot, miközben EBITDA-ja közel másfélszeresére, 10,8 millió euróra hízott. Az árbevétel és EBITDA érték is érdemben felülmúlta a közzétett előrejelzéseket, míg adózott eredménye – elsősorban a kedvezőtlen árfolyamhatások miatt – a várakozásoknak megfelelő, 6,2 millió euró szintjén zárt, utóbbi 31 százalékos éves bővülést jelent.

A kedvező iparági és vállalati kilátások mellett dinamikus eredményvárakozásokat fogalmazott meg 2021-re a cégcsoport, amely építőipari piaci pozíciójának erősítése mellett az egészségügyi jelenlét is erőteljes fejleszteni kívánja idén, az alapanyagok és késztermék tekintetében egyaránt. Mindezekre alapozva

a Masterplast több mint 150 millió euró árbevétel, közel 17 millió eurós EBITDA-val számol 2021-ben, miközben adózott profitja átlépheti a 10 millió eurót.

építőipar Masterplast gyorsjelentés rekord
Kapcsolódó cikkek