Pénz- és tőkepiac

Válság fokozatban jól húzott a Rába

A drasztikus keresletcsökkenés ellenére is üzemi nyereséges maradt a járműgyártó cégcsoport.

A Rába Csoport valamennyi fő piacán jelentős mértékben visszesett a kereslet, miközben az évek óta tartó bérnyomás nem enyhült, a folyamatos növekedéssel jellemezhető energia árszínvonal pedig az elmúlt tíz év legmagasabb energiaárszintjét eredményezte

– olvasható a Rába, piaczárás után közzétett, tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentésében.

A tavalyi utolsó negyedévet 7,3 százalékos csoportszintű forgalom csökkenés jellemezte, míg az egész éves árbevétel csökkenés 22,2 százalékos lett az előző évi bázis időszakhoz képest.

A realizált árbevétel tavaly 11,0 milliárd forinttal maradt el az előző évi értékesítéstől, értéke 38,8 milliárd forintot ért el.

A legnagyobb árbevétellel rendelkező Futómű üzletág értékesítése 13,6 százalékkal, az Alkatrész üzletágé 24,3 százalékkal, a Jármű üzletágé pedig 45,7 százalékkal esett vissza a bázis időszakhoz képest.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A cégcsoport üzletmenetét jelentősen befolyásoló tényező, hogy a Honvédelmi Minisztériummal a mintegy 15 éves sikeres szállításokat követően, a 2018-ban megkötött új keretszerződés 2020-ra esedékes megrendelései nem realizálódtak.

A tavalyi harmadik negyedévben biztos üzemi nyereségességet biztosító fejlődés orientált válságstratégia a negyedik negyedévben kiemelkedő operatív eredményt biztosított a vállalat csoport számára: 10,1 százalékos eredményességgel 1,1 milliárd forint üzemi eredmény sikerült realizálni.

A negyedik negyedéves üzemi hatékonyságnak köszönhetően a cégcsoport a COVID-19 járvány drasztikus gazdasági hatásainak ellenére üzemi szinten is nyereséges tudott maradni 2020-ban: a csoport szinten elért éves üzemi eredmény 68 millió forint nyereség.

A teljes átfogó jövedelem és a tárgyévi eredmény tavaly 1.130 millió forint veszteség volt. A veszteség oka, kizárólag a készpénzmozgással nem járó hitelátértékelések illetve az adók voltak.

„A rendkívüli év ellenére, amit a járványhelyzet mellett a honvédelmi megrendelések elmaradása is sújtott, a menedzsment sikeresen vezette vissza a vállalatot a stabil és nyereséges működési szintre. Az eredményességünk szempontjából kiemelt piacokon számottevő rendelésállomány-növekedést könyvelhettünk el a tavalyi év második felétől, és ez a trend várhatóan az idén is folytatódik.” – hangsúlyozta Pintér István, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. vezérigazgatója.

Rába
Kapcsolódó cikkek