Pénz- és tőkepiac

Veszteséges évet zárt az INA

Alacsony olajárak és beszűkült kereslet mellett, még egyszeri tételek is rontották az INA számait.

Ahogy azt már megszokhattuk, a péntek reggel esedékes Mol gyorsjelentés előtt, csütörtökön piaczárás után tette közzé riportját a horvát INA.

Az egyszeri tételektől tisztított CCS EBITDA 1,783 milliárd kuna (270 millió dollár) volt tavaly, szemben az 2019-es 2,894 milliárd kunával (437 millió dollár), ami 38 százalékos visszaesés.

A társaság 1,138 milliárd kunás (172 millió dolláros) veszteséget realizált tavaly, szemben az egy évvel korábbi 486 millió kunás (73 millió dolláros) nyereséggel. A tavalyi veszteség még egyszeri tételek nélkül is 638 millió kuna (96 millió dollár) volt. A jelentés az egyszeri tételek között sorolja fel a sziszeki finomító és a CROSCO integrált szárazföldi és tengeri olajfúró cég eszközeinek értékcsökkenését.

Fotó: Oliver Bunic/Bloomberg/Getty Images

A riport kiemeli, hogy tavaly az INA termékei iránti kereslet 30-50 százalékot zuhant az előző évhez képest, míg az olajpiaci árak az év második felében tapasztalt felpattanás ellenére is átlagosan 30 százalékkal múlták alul a 2019-es árszínvonalat.

A horvát olajtársaság eredményéhez hagyományosan a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág járul hozzá döntő mértékben, ám tavaly a szegmens hozzájárulása az EBITDA-hoz 57 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2019-ben. A finomítói és kereskedelmi tevékenység (beleértve a kiskereskedelmet is) forgalma pedig 16 százalékkal csökkent elsősorban a COVID korlátozások miatt visszaeső idegenforgalom miatt.

A jelentés idézi Fasimon Sándort, az INA igazgatóságának elnökét, aki úgy véli: tavaly az INA-csoportnak az ágazatot különösen sújtó világgazdasági kihívások ellenére is sikerült megőriznie pénzügyi stabilitását és folytatni stratégiai projektjei megvalósítását.

INA sziszeki finomító crosco
Kapcsolódó cikkek