Pénz- és tőkepiac

Az ipari fémek árazására is átragadt a konszolidáció

Jó úton halad afelé az árupiaci mutató, hogy a legrosszabb hónapját könyvelje el tavaly szeptember óta.

Az árupiaci mutató eddig több mint 2 százalékot esett, jó úton halad afelé, hogy a legrosszabb hónapját könyvelje el tavaly szeptember óta.

Az ázsiai piacok gyenge teljesítménye és az amerikai dollár erősödése miatt konszolidáció indult el az árupiacokon, és ez átragadt az ipari fémek árazására is.

Nem tesznek jót a koronavírus miatti lezárások és az amerikai államapapírok piacán tapasztalt hozamemelkedés sem. Az is lehúzza a piacot, hogy Kína elkezdte csökkenteni tetemes mértékű élénkítőprogramját, amely a járvány begyűrűzése óta egyébként az egész világgazdaságot segítette.

A második negyedévben továbbra is gyengébb dollárárfolyamszintekkel lehet számolni, ám a jelenlegi helyzetben van még tér a dollárrali folytatásához.

Az amerikai növekedési kilátások most jobbnak tűnnek a globális átlagnál.

A rézzel a négydolláros lélektani támasz alatt kereskednek, ám eddig meg tudott kapaszkodni a 3,93 dolláros szint felett. A kínai újév óta a réz gyakorlatilag oldalazik, az erősödési lendület a kínai stimuluscsökkentés miatt párologhatott el. A sanghaji CSI 300 tőzsdeindex 18 százalékot esett az elmúlt öt hétben. Az intézményi befektetők ezalatt nettó eladóvá váltak jó minőségű rézből, ugyanis nyolchavi mélypontra csökkentették long pozícióikat. Az ipari fémek gyengélkedése lehúzza az ezüst árát is, ez pénteken letörte a 25 dolláros ellenállási szintet, és az aranyhoz mért relatív értéke visszatért a két hónapos mélypontot jelentő szintre, azaz 70 unciányi ezüst ér egyunciányi aranyat. Az ezüst beragadt a 22,5–30 dollár közötti széles sávba, ám hosszabb távon fennáll a kockázata egy nagyobb korrekciónak, mielőtt támaszra találhatna.

árupiacok ipari fémek Bloomberg Commodity index
Kapcsolódó cikkek