Pénz- és tőkepiac

Hongkongban is tarolhat a Baidu

Sajtóhírek szerint 32 amerikai dolláron fogják jegyezni a cég részvényeit a hongkongi tőzsdén.

Március 23-án kezdődhet meg a kereskedés a Baidu papírjaival a hongkongi tőzsdén – értesült a Reuters.

A másodlagos részvénykibocsátás során a kínai internetes keresőóriás 3,08 milliárd dollárt tervez begyűjteni, miután részvényeit 32 amerikai dollárra (252 hongkongi dollárra) árazzák a hírügynökség forrásai szerint. A kisbefektetők számára felkínált öt százalékos pakett iránt brutális volt az érdeklődés: a túljegyzés százszoros, ami híven tükrözi a hongkongi befektetők új tőzsdei termékek iránti olthatatlan lelkesedését. A Baidu egyébként már a tizenötödik olyan cég lesz, amely Hongkongban is megjelenik másodlagos részvénykibocsátással azóta, hogy még 2019 novemberében az Alibaba útjára indította a “homecoming listing” trendet.

Fotó: ANTOINE WDO / HANS LUCAS / HANS LUCAS / AFP

A honvágyat csak felerősítette Donald Trump elnökségének egyik záróakkordja, amikor is az amerikai-kínai tőzsdei hidegháború lépéseként a transzparenciát nélkülöző és nemzetbiztonsági kockázatot jelentő kínai cégek adminisztratív eszközökkel való kiszorítását rendelte el a Wall Streetről. A Baidu kibocsátásáról nem hivatalosan elsőként a Tencent News közölt részleteket lassan két hónapja, akkor arról tudósítottak, hogy a piacvezető kínai keresőmotort üzemeltető vállalat részvényei már a kínai újév után a hongkongi tőzsdére kerülnek.

A keresőóriás valamint a Bilibili streaming-szolgáltató másodlagos bevezetése nagyban hozzájárul ahhoz,

hogy Hongkongban időarányosan jelentősen nő a kibocsátások összértéke az első negyedévben. A Bloomberg szerint 11 milliárd dollárhoz közelít már az összeg. A Baidu Nasdaqon jegyzett papírjainak árfolyama tegnap a nyitás előtti kereskedésben 2,5 százalékkal, 260 dollárra esett. A kurzus év elejétől számítva viszont még így is mintegy 23 százalékos felértékelődésen van túl.

hongkongi tőzsde Baidu
Kapcsolódó cikkek