Pénz- és tőkepiac

Tűz ütött ki a japán csipgyártónál

Már csak ez hiányzott a globális autóiparnak, a Renesas Electronics üzemében felcsapó lángok tovább súlyosbítják az alkatrészhiányt.

Tokióban több mint 3 százalékos mínuszban fejezték be ma a kereskedést a Toyota, a Honda és a Nissan részvényei, miután pénteken tűz ütött ki a három autóipari óriást mikrocsipekkel ellátó Renesas Electronics legnagyobb üzemében.

Ráadásul a lángok a gyár legkritikusabb területén csaptak fel, így a félvezetőkészletek szennyeződésének elkerülése érdekében azonnal le kellett állítani a termelést.

Mindhárom autógyártó felső vezetése válságtanácskozáson elemezte a leállás lehetséges hatásait. Gyűjtjük az információkat, hogy felmérjük, mennyiben érint bennünket a váratlan esemény

– mondták a Hondánál.

Attól félek, hogy a káreseménynek nagyon komoly következményei lesznek

– értékelte a helyzetet még vasárnap Hidetosi Sibata, a Renesas vezérigazgatója.

Fotó: Nicolas Asfouri / AFP

Mint kifejtette, a társaság bevételei a termeléskiesés miatt mintegy 17 milliárd jennel (156 millió dollár) eshetnek vissza.

A Renesasnál keletkezett tűz tovább rontja a globális autóipar alkatrészellátását, most már az előrelátó beszerzési politikája miatt a válságból eddig kimaradt Toyota termelése is megszenvedheti a csiphiányt.

A Bloomberg szerint a Renesas forgalmának 6,6 százalékát a Toyota, míg további összesen 6 százalékát a Volkswagen, a Honda és a Nissan vásárlásai teszik ki.

Ez egy szörnyű hír a gépjármű-ellátási lánc számára; lehet, hogy a jövőben sokkal nagyobb alkatrészkészleteket kell majd raktáron tartaniuk

- emelte ki Maszahiro Wakaszugi, a Bloomberg Intelligence elemzője.

csiphiány Nissan Honda Renesas autóipar Toyota félvezető
Kapcsolódó cikkek