Pénz- és tőkepiac

A jegybank tartozásai nőttek, a követelései csökkentek

Az MNB követelései 320 milliárd forinttal csökkentek, a tartozások 1152 milliárddal emelkedtek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) külföldi követelései márciusban 320 milliárd forinttal, 12 353 milliárdra csökkentek, és 635 milliárddal alacsonyabb voltak, mint a múlt év végén. A külföldi tartozások a múlt hónapban 1152 milliárd forinttal, 2852 milliárdra emelkedtek, de ezzel együtt is 323 milliárddal elmaradtak az év végén regisztrált összegtől

– derül ki a jegybank statisztikai mérlegének pénteken közzétett előzetes adataiból.

A forint árfolyamának változása és a nemzetközi szervezetekkel kötött repoügyletek növelték, míg a márciusi devizaállamkötvény-lejáratok és a hitelintézetekkel kötött eurólikviditást nyújtó swapügyletek csökkentették a külföldi követelések állományát – magyarázta közleményében a jegybank. Márciusban a forint 0,75 százalékkal gyengült az euróval szemben. A múlt hónapban egy 30 milliárd jen (84 milliárd forint) összegű hároméves devizakötvény visszafizetése vált esedékessé.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Az áprilisban történt háromszorosára – 31,5 tonnáról 94,5 tonnára – növelése csak belső átrendeződést okozott a külföldi követelések állományában – jegyezte meg az MNB.

A költségvetés jegybanki betétállománya márciusban 165 milliárd forinttal csökkent, de ezzel csak 2,8 milliárddal süllyedt a múlt év végi szint alá.

külföldi követelések külföldi tartozások MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek