Pénz- és tőkepiac

Egyre jobb a felsőoktatásban részt vevő diákok pénzügyi tudatossága

Az elmúlt években egyre fontosabbá vált a pénzügyi tudatosság kérdésköre Magyarországon.

Időről időre tapasztaljuk, hogy a pénzügyi tudatosság fontosságára leginkább a válságok hívják fel a figyelmet – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Pénzügyi kultúra 2021 – Az oktatástól a barangolásig, és ami mögötte van elnevezésű online konferencián. Így volt ez a 2008-as gazdasági válság esetében, és így van ez most is, amikor a koronavírus-járvány okozta globális válsághelyzet drámai hatásaival küzdünk.

Látni kell azonban azt is, hogy napjainkban nem csupán a világjárvány okozta gazdasági bizonytalanság jelent kihívást a lakosság számára. A digitalizáció, illetve a pénzügyi folyamatok robbanásszerű fejlődése, a fintech rendre szembesít minket azokkal a változásokkal, amelyek a digitális szolgáltatások használatát, illetve a megtakarítási és biztosítási lehetőségek, valamint a vásárlás és a szolgáltatások igénybevételének a módját érintik

– mutatott rá az ÁSZ-elnök.

Az elmúlt években egyre fontosabbá vált a pénzügyi tudatosság kérdésköre Magyarországon. Ezt támasztja alá a kormány 2017-ben indított Pénzügyi tudatosság fejlesztése címet viselő stratégiája is, amelynek küldetése az általános pénzügyi kultúra megalapozása, folyamatos fejlesztése és ápolása az iskolarendszerű oktatásban és azon kívül is.

Fotó: Kallus György / VG

Tavaly ismételték meg azt a 2012-ben indított felmérést, amely a felsőoktatásban tanulók pénzügyi tudásának, attitűdjének, viselkedésének aktuális jellemzőit, annak változásait, illetve az újonnan a középiskolások számára bevezetett fejlesztési programok hatását kívánta felmérni. Az eredményekből az látszik, hogy

bár a hallgatók pénzügyi ismereteinek és azok alkalmazásának szintje nem változott, a tudatosság terén előrelépés történt. A fiatalok már nemcsak fontosnak tartják, hogy legyen megtakarításuk, de egyre többen képeznek pénzügyi tartalékot a váratlan helyzetek kezelése, sőt a nyugdíjba vonulás utáni élet finanszírozása érdekében is.

A jelenlegi kihívásokkal teli időszakban különösen fontos volt, hogy csak akkor lehetünk sikeresek, akkor érhetjük el a pénzügyi kultúra fejlesztése területén kitűzött céljainkat, ha a megvalósítást lépésről lépésre nyomon követjük, monitorozzuk – hangsúlyozta Domokos László.

pénzügyi tudatosság Domokos László Állami Számvevőszék (ÁSZ)
Kapcsolódó cikkek