Pénz- és tőkepiac

Jön az aratás ideje a Deutsche Telekomnál

A T-Mobile US lesz a Deutsche Telekom aranytojást tojó tyúkja.

A Deutsche Telekom (DT) célja, hogy 50 százalék fölé emelje részesedését amerikai leányvállalatában, a T-Mobile US-ben, amelytől jelentős nyereség-visszaosztást is vár – idézi a Reuters Tim Höttgest, a német távközlési konszern vezérigazgatóját, aki a cég éves rendes közgyűlése előtt ismertette a menedzsment elképzeléseit.

Jön az aratás ideje – jelentette ki Höttges, aki szerint

az amerikai leány 2023 és 2025 között összesen 60 milliárd dollár osztalékot fizethet.

A ráeső osztalékbevételekből pedig a DT jelenlegi 43 százalékos részesedését 50 százalék fölé tudja emelni a T-Mobile-ban, méghozzá – opciós szerződései segítségével – a jelenlegi piaci árfolyam alatti vételáron – tette hozzá.

Fotó: Kalaene/dpa-Zentralbild/ZB

A következő feladat aztán a cégcsoport 120 milliárd euróra hízott adósságállományának csökkentése lesz. A DT tartozásai azért ugrottak meg, mert a T-Mobile egy egy éve lezárt tranzakciójával felvásárolta kisebb amerikai vetélytársát, a Sprintet.

A vezérigazgatói nyilatkozatot követő közgyűlés megerősítette, hogy

a cég lízingköltség nélkül számított EBITDA-ja a tavalyi 35 milliárd euróról év végére 37 milliárdra nő, míg a cash flow elérheti a nyolcmilliárd eurót.

A cégvezetés javaslatára ugyanakkor 60 eurócent maradt az ami éles kritikát váltott ki a 70 centet reálisnak tartó kisrészvényesekből. A DT ugyanakkor az idén is gőzerővel folytatja száloptikai hálózata kiépítését, amit Höttges az eddigi legnagyobb beruházásnak nevezett a cég történetében.

Höttges Deutsce Telekom T-Mobile US
Kapcsolódó cikkek