Pénz- és tőkepiac

Kínát újra a világ műhelyévé tette a járvány

A kilábalás motorja a beruházás és az export. Míg az elmúlt öt évben felkarolt belső fogyasztás ismét háttérbe szorult.

A járvány előtti években Kína nagy erőfeszítéseket tett, hogy a „világ műhelyéből” fogyasztói társadalommá alakítsa az országot. Úgy tűnik, a járvány visszafordította ezt a folyamatot.

Strukturális reformra van szükség Kínában

– nyilatkozta Zhu Min, a Nemzetközi Valutaalap korábbi ügyvezető igazgatóhelyettese, mert szerinte fennáll a veszélye, hogy a kínai gazdaság visszaáll a korábbi modellre, amit mindenképpen el kellene kerülni.

A koronavírus-válságból való kilábalást elsősorban az állami beruházások és az hajtották, a belső fogyasztás visszafogott volt

– hangsúlyozta a kínai szakember, aki szerint a strukturális reformok végrehajtása a legfontosabb feladat az idén.

Fotó: Shutterstock

A Kínai Népi Gyűlés még 2016-ban hirdette meg a gazdaság jelentős átalakítását, az akkori tervek szerint a lakosság életszínvonalának emelése, illetve az ennek nyomán élénkülő belső fogyasztás is jelentősen támogatja majd a növekedést, ezzel lehet csökkenteni az export szerepét a növekedésben – emlékeztetett Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Hozzátéve: a folyamat jól haladt, azonban a járvány kitörése után megbicsaklott, ezen szeretne most ismét változtatni a Kínai Kommunista Párt.

beruházás Nemzetközi Valutaalap Kína export gazdaságélénkítés
Kapcsolódó cikkek