Pénz- és tőkepiac

Lemaradt a raliról az HSBC

Az óriásbank alig tudta követni az európai pénzintézetek raliját az idén.

Az HSBC alig tudta követni az európai bankok raliját az idén. Ennek az egyik oka az volt, hogy a korábbi, már rendezettnek tűnő botrány ismét lángra kapott 2020-ban. Tavaly ősszel derült ki az amerikai pénzügyi bűncselekményekkel foglalkozó hivatal, a FinCen aktáiból, hogy Nagy-Britannia első számú pénzintézete az amerikai leányvállalatától több esetben azután is tetemes összeget utalt át hongkongi számlákra 2013-ban és 2014-ben, hogy tevékenységét felfedték, és 1,9 milliárd dollárra büntették pénzmosásban való részvételért.

A jelenlegi vezetés elhatárolódik a múlttól, és konzervatív pályára terelné az üzletmenetet.

A negyedik negyedéves gyorsjelentésből kiderült, hogy csak ebben az időszakban a bankóriás céltartalékai 1,2 milliárd dollárral nőttek. Ezzel az intézkedéssel a csoport a járvány okozta hitelállomány-romlásra készült fel, miközben a tőkeszerkezetet is megerősítette.

A CET1 ráta az év végén 15,9 százalékon állt, ami arra utal, hogy a bank a legrosszabbon túl lehet. A szabályozói engedélyeknek megfelelően részben újraindították az osztalékprogramot is egy kezdeti kifizetéssel, bár a negyedéves rendszeres utalásokra még várni kell.

A kifizetési hányadot 2022-től kezdődően 40–55 százalékban határozták meg, ami attraktív osztalékhozamot ígér, igaz, csak a jövőben.

Az árfolyamot támogatja rövid távon az is, hogy a bevételek nagy része Ázsiából származik, így az óriásbank a járványt követő fellendülésből viszonylag gyorsan profitálhat.

Sokan spekulálnak arra is, hogy a megújulás jegyében a rosszul teljesítő amerikai, mexikói vagy török kitettségek esetében vagy stratégiaváltásra, vagy értékesítésre kerülhet sor.

Az inflációs várakozások növekedésével a hozamgörbe rövid végének emelkedése az HSBC számára azonnali előny, mivel nőnek a nettó kamatbevételek. Az HSBC április 27-én teszi közzé legfrissebb gyorsjelentését, sok elemző a 2020. év végi közlésre alapozva bizakodó. Bár a pénzintézet felett még mindig ott lebeg a további büntetések Damoklész-kardja, a jelenlegi, igen alacsony árazási szintről könnyű lehet az ideiglenes felpattanás.

HSBC európai bankok óriásbank tőzsde rali
Kapcsolódó cikkek