Pénz- és tőkepiac

Megszavazta a 75,9 milliárd forintos osztalékot a Mol igazgatósága

A március végén közzétett határozati javaslatokkal minden tekintetben megegyező döntést hozott csütörtök délelőtt a Mol igazgatósága az olajtársaság rendes közgyűlésének nevében eljárva.

A járványhelyzet miatt rendkívüli formában, a részvényesek részvételét mellőzve megtartott közgyűlésen a vállalat igazgatósága úgy határozott, hogy a tavalyi üzleti évére vonatkozóan idén összesen 75,875 milliárd forint osztalékot fizet. A jelenleg 7,37 százalékra rúgó saját állományra eső osztalékot az osztalékra jogosult részvényeseknek fizeti ki a társaság,

ez alapján az egy részvényre jutó 99,96 forint, ami a Mol-papírok szerdai, 2046 forintos záróára mellett 4,9 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

Az osztalékfizetés időpontjáról egyelőre nem adott tájékoztatást a vállalat, azt viszont korábban már jelezte, hogy a részvénycsomag 5,24 százalékát kitevő, jelenleg saját kézben lévő 42 977 996 darab törzsrészvényt egy új közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványra, a Mol-Új Európa Alapítványra ruházza át, emiatt pedig az egy részvényre jutó osztalék végleges mértéke is kisebb lehet.

Az igazgatóság 5 507,3 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 51,713 milliárd forint adózás utáni veszteséggel fogadta el a Mol 2020-as konszolidált beszámolóját,

és 18 hónappal meghosszabbította a saját részvény vásárlás lehetőségét is azzal a megkötéssel, hogy a társaság tulajdonában lévő saját részvények együttes névértékének összege egy időpontban sem haladhatja meg a mindenkori alaptőke 25 százalékát.

Fotó: Shutterstock

A testület emellett jóváhagyta Dr. Világi Oszkár újraválasztását az igazgatóságban, a felügyelő- és audit bizottságba pedig újraválasztotta Ivan Miklošt.

Új tagként öt évre bekerült a Mol felügyelő bizottságába Nagy Márton, a jegybank korábbi alelnöke, miniszterelnöki főtanácsadó mellett a klímapolitikáért felelős államtitkári posztról idén távozó Kaderják Péter, valamint Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) korábbi elnöke is.

Kemény év áll mögöttünk, de bebizonyítottuk, hogy erősek és rugalmasak vagyunk, és már látjuk a fényt az alagút végén. A világjárvány és a gazdasági válság példátlan kihívások elé állította a vállalatcsoportot, de a Mol kezelte a helyzetet, és megerősödve zárta a 2020-as évet. Pénzügyi eredményeinknek és sikeres működésünknek köszönhetően idén újra tudunk osztalékot fizetni a részvényeseinknek, és nagyon komoly lendülettel vágunk bele a frissített stratégiánk megvalósításába. Folytatjuk a 2016-ban megkezdett transzformációnkat, és készen állunk arra, hogy 10 éven belül a régió körforgásos gazdaságának irányítói legyünk

– mondta el Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója a rendhagyó ülésen.

Nagy Márton osztalék közgyűlés Világi Oszkár Kaderják Péter Hernádi Zsolt Mol
Kapcsolódó cikkek