Pénz- és tőkepiac

Részvényei 60 százalékát vásárolhatná vissza az Enefi

Osztalékot nem fizetne az Enefi, de az igazgatóság javaslata szerint relatíve nagyon magasan állapítanák meg a visszavásárolható saját részvények relatív mennyiségét.

Újabb pernyertességről számolt be az Enefi az erdélyi Szilágy megyei Pénzügy (adóhivatal) alperes ellen folyó bírósági eljárásban. A pesti börze standard kategóriájában jegyzett társaság jogerősen nyert abban a perben, melyben a romániai telekkönyvben feljegyzett közel 9 millió lejes (1 lej = 74 forint) lefoglalás értékének 266 ezer lejre történő csökkentését követeli. Az ítélet indoklását az Enefi még nem kapta meg.

A vagyonkezelő társaság tegnap éjszaka közzétette közgyűlési határozatjavaslatait is.

Az igazgatóság egyebek között javasolja, hogy a tavaly kigazdálkodott 609 millió forintos nyereségből a cég ne fizessen osztalékot.

Ezzel párhuzamosan az év végén fennállt tőketartalék felhasználásával meg kívánják szüntetni a cég korábban kialakult negatív eredménytartalékát.

Fotó: Shutterstock

Az Enefi igazgatósága felhatalmazást kér maximum 10 millió darab tőzsdei vagy tőzsdére nem bevezetett saját törzsrészvényének, illetve átalakítható osztalékelsőbbségi részvényének visszavásárlására is. Az indítvány szerint a felhatalmazás 18 hónapra szólna, a legmagasabb vételár összege pedig valamennyi sorozat esetében a tőzsdére bevezetett törzsrészvények előző napi tőzsdei záróára plusz 20 százalék lenne.

Ez a részvénymennyiség egyébként a társaság 16,6 millió darabos össz részvényállományának 60 százalékát teszi ki.

Persze a felhatalmazás csupán egy elvi lehetőséget nyújt a vásárlásokra, ám mégis szokatlan arányról van szó.

Az előterjesztésekről a járványhelyzetre tekintettel a közgyűlés hatáskörében eljáró igazgatóság dönthet április 30-ig.

vagyonkezelés Enefi saját részvény vásárlás
Kapcsolódó cikkek