Pénz- és tőkepiac

Szlovéniai bankvásárlásról tárgyalhat az OTP

A Reuters értesülését nem kommentálta a magyar pénzintézet.

A szlovéniai Nova KBM Bank megvásárlásáról folytat tárgyalásokat annak főtulajdonosával, az Apollo amerikai befektetési alappal az OTP Bank – értesült a Reuters. A hírügynökség információját az OTP Bank nem kommentálta.

A Reuters szerint

az OTP egymilliárd euróért, könyv szerinti értéken szerezheti meg a Nova Bankot az Apollo csoporttól. A szlovén pénzintézet tavaly 210 millió eurós nettó profittal zárt, a felek közt a tárgyalások állítólag még folynak, végleges döntés még nem született a tranzakcióról.

Fotó: Gavriil Grigorov / TASS / Getty Images/ AFP

A szlovén bankban az Apollo 80, míg az EBRD 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, a Reuters értesülését ők sem kommentálták.

Az amerikai befektetési alap 2015-ben épp az OTP orra elől happolta el a szlovén hitelintézetet, amelyért 250 millió eurót fizetett. 2019-ben pedig újabb bankot – az Abankát – szereztek meg az amerikaiak, majd a két pénzintézetet egybeolvasztották, az ügylet akkori értéke 444 millió euró volt.

Az OTP már jelen van Szlovéniában, az SKB Banka 2019-ben került az OTP csoporthoz a Société Generalétól.

Az éves jelentést követő sajtótájékoztatón, egy hónapja Csányi Sándor elnök-vezérigazgató arról is beszélt, hogy a folyamatban lévő akvizíciós tárgyalásaik közül az egyik olyan piacon zajlik, ahol a bank már jelen van. Így utalhatott a szlovéniai terjeszkedésre is.

OTP Nova KBM Bank
Kapcsolódó cikkek