Pénz- és tőkepiac

Új befektetési stratégiát indít a legnagyobb európai alapkezelő

Az új kötvényalap úgy támogatja az energiaátmenetet, hogy annak társadalmi hatásait is szem előtt tartja.

Az Amundi új befektetési stratégiát indít Just Transition for Climate néven, az aktívan kezelt kötvényalap úgy támogatja az energiaátmenetet, hogy annak társadalmi hatásait is szem előtt tartja – közölte a legnagyobb európai alapkezelő, az Amundi Asset Management.

A közleményben Jean-Jacques Barberis, az Amundi ESG igazgatója kiemelte, hogy az energiaátmenet nem valósítható meg társadalmi támogatottság nélkül.

Ezt a felismerést testesíti meg a Just Transition koncepció, amelynek középpontjában az energiaátmenet járulékos társadalmi hatásai – a munkavállalók jóléte, a fogyasztók érdekei, a helyi közösségek életminősége és a szélesebb értelemben vett társadalom igényei – állnak.

Fotó: AFP / Bryan R. Smith

Az Amundi által kidolgozott Just Transition minősítési rendszer a saját iparáguk átlagához viszonyítva méri a kibocsátók teljesítményét az olyan társadalmi kérdésekben, mint például a munkavállalók jóléte. Mindezeket súlyozzák, annak megfelelően, hogy mennyire fontosak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés társadalmi elfogadottsága szempontjából.

Felidézték, hogy 2015-ben már létrehozták az Amundi Responsible Investing – Green Bonds (Felelős – Zöld Kötvény) alapot azzal a céllal, hogy a szakmai befektetői oldal is bekapcsolódjon a globális felmelegedés elleni küzdelembe. Ez volt a Just Transition for Climate Alap elődje, amelynek befektetési univerzumát a Bloomberg Barclays Euro Aggregate Corporate index 3122 vállalati kötvénye adja. Ezt a kört szűkíti most le az alapkezelő, ezután

azokat a kibocsátókat részesítik előnyben, amelyeknek szén-dioxid-kibocsátása legalább 20 százalékkal alacsonyabb a benchmarknál.

Az Amundi Európa legnagyobb, a világ 10 legjelentősebb tőzsdén jegyzett alap- és vagyonkezelője közé tartozik, amely több mint 1700 milliárd euró értékű vagyont kezel hat globális befektetési központján – Párizs, London, Dublin, Milánó, Boston és Tokió – keresztül.

munkavállalók Amundi Vagyonkezelő alapkezelő energiaátmenet kötvényalap Just Transition for Climate munkavállalói jólét
Kapcsolódó cikkek