Pénz- és tőkepiac

Amerikai feketelistán maradtak a kínai telefoncégek

A januárban sokat hezitáló New York-i tőzsde végül helyben hagyta a Trump-adminisztráció utolsó heteiben kikényszerített befektetési tilalmat.

A New York-i elutasította Kína három legnagyobb telekommunikációs szolgáltatójának fellebbezését. A China Mobile, a China Telecom, és a China Unicom rögtön Biden elnök beiktatása után kérte a Trump-adminisztráció utolsó heteiben kirótt befektetési tilalom feloldását.

Fordulatokban gazdag volt a három fekete listás cég sztorija, amin néhány nap alatt is alatt sokat lehetett bukni, de persze, nyerni is. Mert a papírok hullámvasútra kerültek.

A három legnagyobb kínai távközlési társaságot a Pentagon tette fekete listára, mondván, kapcsolatban vannak a kínai hadsereggel. Ezért az NYSE még december 31-én megtiltotta az új tranzakciókat a társaságok részvényeivel január 11-től, de idén novemberig engedélyezték volna a meglévő részesedések eladását. Az eljárással még a Trump-adminisztráció rendeletének tett eleget a tőzsde, amely szerint amerikai befektetők többé nem szerezhetnek részesedést olyan kínai cégekben, amelyeket a hadsereg birtokol vagy irányít. Majd óriási meglepetésre, pár nappal később a tőzsde felfüggesztette saját eljárását, mondván, még tárgyalnak a szabályozó hatóságokkal, hogy az elnöki rendelet végrehajtási utasítása vonatkozik-e a három kínai nagyvállalatra. Addig azonban folyamatosan jegyzik azok részvényeit, értékpapírjait. Újabb két nap elteltével mégis a tilalom mellett döntöttek, s törölték a kereskedési listáról a három papírt.

Emiatt két napos ciklusokban 15 százalékot lehetett bukni vagy nyerni. Attól függően mennyire remegett a befektetők keze.

Fotó: AFP

Wall Street-i elemzők már januárban úgy vélték, hogy az NYSE köpönyegforgatásai mögött az állhat, hogy az elnöki adminisztráció váltásának küszöbén nehezen tudták megítélni, éppen merről fúj a szél. Nos, a jelek szerint, Biden elnök hivatalba lépése sem változtatta meg a széljárást.

A kínai távközlési cégek az amerikai piacon befagyasztott ADR-ek (amerikai letéti jegyek) cseréjét ajánlották, hongkongi részvényekre. Bár a három vállalat hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei eltérő pályát futnak január óta.

  • A China Telecom részvényei magukhoz tértek, s 6 százalékkal feljebb kerültek,
  • de a China Mobile részvényei 5 százalékot estek az amerikai tilalom óta
  • míg a China Unicom részvényei 15 százalékot zuhant.
  • A hongkongi áresést ugyanakkor a kínai befektetők kedvező vételi alkalomnak tekintették, s januárban zsákolták a fekete listás részvényeket.

    Érdekes fejlemény, hogy márciusban egy szövetségi bíró blokkolta a Xiaomi kínai mobilcégre vonatkozó amerikai befektetési tilalom végrehajtását – emlékeztetett hétvégi számában a Wall Street Journal.

    A bíró elhibázottnak minősítette a kínai technológiai vállalat feketelistára helyezését.

    Igaz, a kínai távközlési szolgáltatóktól eltérően a Xiaomi részben nem állami tulajdonban van.

    New York-i tőzsde Donald Trump China Mobile fekete lista China Telecom USA Joe Biden tőzsde kínai hadsereg china unicom NYSE befektetők
    Kapcsolódó cikkek