Pénz- és tőkepiac

A kommunistákat pártolja a Wall Street?

Két nap alatt 15 százalékot lehetett bukni a New York-i tőzsde hétfői pálfordulásán.

A Wall Street ismét a Kínai Kommunista Pártot választotta az Egyesült Államok gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeivel szemben – idézi a Wall Street Journal mai száma Christopher Iacovellát, az Amerikai Brókerszövetség vezetőjét. Aki a New York-i (NYSE) hétfői pálfordulását nehezményezte, hogy a december végi döntéssel ellentétben, az egyelőre mégsem vezetik ki a három legnagyobb kínai távközlési vállalat részvényeit.

A China Mobile, a China Telecom és a China Unicom cégeket a Pentagon tette fekete listára, mondván, kapcsolatban vannak a kínai hadsereggel.

Az eljárással még a Trump-adminisztráció rendeletének tett volna eleget a tőzsde, amely szerint amerikai befektetők többé nem szerezhetnek részesedést olyan kínai cégekben, amelyeket a hadsereg birtokol vagy irányít.

Fotó: Shutterstock

Mivel hétfőig úgy volt, hogy megtiltják az új tranzakciókat az érintett cégek részvényeivel január 11-től, s novemberig engedélyezik a meglévő részesedések eladását. Sok befektető likvidálta ezeket a papírokat, melyek zuhanni kezdtek. Ám a három céget tegnap már ismét vették, s 8-12 százalékot emelkedtek.

Jellemző, hogy például a China Mobile New York-ban jegyzett részvényei hétfőn 5,9 százalékkal estek, kedden 9,3 százalékkal emelkedett.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter Egyiptomból hívta fel Stacey Cunninghamet, az NYSE elnökét, hogy kifogásolja a kivezetési döntés visszavonását. Az NYSE szóvivője a hírt nem kommentálta.

A kínai vállalatok részvényeit évtizedek óta fogadó New York-i tőzsde számára azonban épp a Pénzügyminisztérium nyitott kiskaput, amennyiben a tilalom a leányvállalatokra is vonatkozik. Ez ugyan érintette volna a három nagy távközlési céget, ám a tárca útmutatója szerint, a leányvállalatok tilalma csak 60 nappal azután lép hatályba, hogy a Pénzügyminisztérium hivatalosan megnevezte, mely leányvállalatokra vonatkozik a döntés.

És egyelőre nem nevezték meg a cégeket. Így az NYSE a felfüggesztése révén kivárhatja Joe Biden hivatalba lépését, s az új adminisztráció döntését.

tőzsde Wall Street New York
Kapcsolódó cikkek