Pénz- és tőkepiac

Kínai búcsú a Wall Streettől

Végrehajtási szakaszába lépett a még Donald Trump elnöksége idején, decemberben elfogadott rendelet.

A kettős listázású kínai cégeknek újabb fekete napot kellett átélniük csütörtökön, miután végrehajtási szakaszába lépett a még Donald Trump elnöksége idején, decemberben elfogadott rendelet.

Ennek a lényege, hogy a kínai (és más külföldi) kibocsátók akkor maradhatnak a New York-i tőzsdéken,

ha alávetik magukat az amerikai vállalatokkal szemben hatályos kőkemény követelményeknek, kiemelten a transzparens könyvelés és működés terén.

A tőzsdei jelenléthez sorozatban három év könyvelésének kell patyolat tisztaságúnak bizonyulnia. Ellenkező esetben az amerikai befektetőknek záros határidőn belül redukálniuk kell a külföldi társaságokban lévő részesedésüket, mert nem tehetik kockára a tisztességes amerikai állampolgárok megtakarításait.

A cégeknek nyilatkozniuk kell, hogy rendelkeznek-e kormánykapcsolatokkal és meg kell nevezniük a tisztségviselők között megbúvó pártkomisszárokat is.

Ha nem így lesz, akkor eljön a búcsú ideje.

Fotó: Shutterstock

Elrettentő példa volt a Luckin’ Coffee, amely a Starbucks riválisaként pokoli tempóban tört előre a kávézó piacon,

mire kiderült, hogy Jian Liu, üzemeltetésért felelős igazgató tavaly tavasszal 310 millió dolláros fantom bevétellel toldotta meg az értékesítési adatokat, papíron megduplázva a bázisidőszakban mért forgalmat.

Sőt, már a 2019 májusi elsődleges részvénykibocsátással is gond lehetett. Ez és több hasonló eset már kiverte a biztosítékot a Fehér Házban, amire ráerősített a pekingi rezsim burkolt támogatásával megvádolt Huawei és társai eltiltása az amerikai csúcstechnológiát képviselő eszközök beszerzésétől, s a nagyhatalmak közt a kereskedelmi háború miatt feszültté vált viszony.

Az amerikai tőzsdehatóság (SEC) részletezte az elvárásokat, amelyeket most véleményezni lehet, majd a jogszabály három hónap múlva törvényerőre emelkedik. Ezzel végképp elszállt az a remény, hogy az Biden-adminisztráció belépésével bármi is megváltozna, igaz, enyhülésre a hétvégi, alaszkai amerikai-kínai bemutatkozó tárgyalások fagyos hangulatát tekintve aligha lehetett számítani.

A fejleményekre a befektetők szabadulni kezdtek a kettős listázású cégek részvényeitől,

Hongkongban az épp kedden debütált Baidu keresőóriás árfolyama 8,9, az Alibabáé 4,2, a JD.com-é 4,5, a Netease-é 3 százalékkal esett. A Hang Seng Tech Index most egy százalékot veszített, s márciusban már 11,3 százalékos mínuszban jár.

A szélesebb merítésű Hang Seng Index viszont 0,2 százalékkal emelkedett. Sőt, a tőzsdeüzemeltető vállalat (HKEC) kurzusa 3,4 százalékot erősödött, mivel – mint azt Dickie Wong, a Kingston Securities igazgatója a Reutersnek elmondta –, náluk már a „nagy hazatérést” árazzák.

A tech cégek szánkázásában a DailyFX stratégája, Margaret Yang szerint annak a kiszivárogtatása is közrejátszhatott, hogy Peking a külföldön tevékenykedő vállalatok által begyűjtött adatok hasznosítására vegyes vállalat alapítását vette tervbe – táptalajt adva az amerikai aggályoknak.

kilistázás Wall Street Hongkong
Kapcsolódó cikkek