Pénz- és tőkepiac

Mégis kivezetik a kínai cégeket a Wall Streetről?

Újabb fordulattal a New York-i tőzsde jövő hétfőtől felfüggeszti a három legnagyobb kínai távközlési cég részvényeinek kereskedését.

A Wall Street Journal szerint a New York-i (NYSE) újabb lépésére azt követően került sor, hogy kedden este részletes végrehajtási utasítást kaptak a Pénzügyminisztériumtól, amit szerda reggel tettek közzé.

Az NYSE még december 31-én tiltotta meg az új tranzakciókat a China Mobile, a China Telecom, és a China Unicom részvényeivel január 11-től, s novemberig engedélyezték volna a meglévő részesedések eladását.

A három legnagyobb kínai távközlési társaságot a Pentagon tette fekete listára, mondván, kapcsolatban vannak a kínai hadsereggel.

Az eljárással még a Trump-adminisztráció rendeletének tett volna eleget a tőzsde, amely szerint amerikai befektetők többé nem szerezhetnek részesedést olyan kínai cégekben, amelyeket a hadsereg birtokol vagy irányít.

Hétfőn azonban óriási meglepetésre a tőzsde felfüggesztette saját eljárását, mondván, még tárgyalnak a szabályozó hatóságokkal, hogy az elnöki rendelet végrehajtási utasítása vonatkozik-e a három kínai nagyvállalatra. Addig azonban folyamatosan jegyzik azok részvényeit. Erre jött szerdán az újabb fordulat.

Fotó: Shutterstock

Elemzők szerint a NYSE köpönyegforgatásai mögött az állhat, hogy az elnöki adminisztráció váltásának küszöbén nehéz megítélni, éppen merről fúj a szél.

Emiatt a kínai papírok hullámvasútra kerültek.

A China Mobile New York-ban jegyzett részvényei hétfőn 5,9 százalékkal estek, kedden 9,3 százalékkal emelkedett, míg szerdán 5,5 százalékot estek. Nagyon sok befektető likvidálta ezeket a papírokat a brókercégek tanácsára. A múlt héten például a népszerű befektetési alkalmazás, a Robinhood arra hívta fel ügyfelei figyelmét, hogy január 5-ig, vagyis hétfőig el kell adniuk az érintett kínai értékpapírokat, mert utána „előfordulhat, hogy nem lesz módjuk a pozícióból való kiszállásra. Így volt, aki két nap alatt 15 százalékot bukott.

Kedden sokan bírálták a az NYSE hétfői döntését, Christopher Iacovella, az Amerikai Brókerszövetség vezetője úgy fogalmazott: a Wall Street ismét a Kínai Kommunista Pártot választotta az Egyesült Államok gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeivel szemben. Míg Steven Mnuchin pénzügyminiszter Egyiptomból hívta fel Stacey Cunninghamet, az NYSE elnökét, hogy kifogásolja a kivezetési döntés visszavonását. Republikánus oldalról pedig a Pénzügyminisztériumot bírálták a hiányos utasítás miatt.

Továbbra is kérdéses, persze, hogy miként vélekedik az ügytől a hivatalba lépő elnök, s hogy mit tesz majd az új adminisztráció. A nagy kínai cégek két évtizede forognak a New York-i tőzsdén, s a részvénykibocsátásaik során dollár milliárdokat gyűjtöttek Amerikában, miközben a fő piacuk Hongkong.

tőzsde Kína Wall Street távközlés
Kapcsolódó cikkek