Pénz- és tőkepiac

Az ezüst az új sztár

Az ipari fémektől az ezüst vette át a marsallbotot.

Február elseje óta a legnagyobb napon belüli emelkedést produkálta az ezüst, amikor hétfőn az unciánkénti 30 dollár fölé ugrott, miközben az arany ismét sikertelenül próbálkozott az 1800-as kulcsszinttel.

A javuló növekedési kilátások, a kormányok által támogatott infrastrukturális fejlesztések és a zöldenergia térnyerése egyaránt hozzájárult az ipari fémek és a platinacsoport tagjainak idei jelentős drágulásához.

Az ezüstár esetében a piac nem tudja eldönteni, hogy az ipari fémekre jellemző felhajtóerő, vagy az aranynak a dollárárfolyam és kamatérzékenység miatti gyengélkedése érvényesüljön-e inkább. Az ezüst ugyanis mindkét oldalhoz szorosan kötődik.

Az ipari fémektől az ezüst vette át a marsallbotot.

Előretörését jól mutatja az egyunciányi arany ezüstben kifejezett árfolyama, amely az áprilisi eleji 70 unciányi ezüstről ismét erősödésnek indult, jelenleg 67 uncia közelében jár. Az ezüst április elején kezdődött bullish trendjét technikai szempontból egy 25,7 dollár alatti zárás tudná megtörni.

Az arany technikai képe kevésbé egyértelmű. Bár a márciusi, szépen beazonosítható dupla mélypont megerősítést nyert az unciánkénti ár 1765 dollár fölé kerülésével, e szint fölött még mindig biztató a kép, viszont

az 1800 dolláros szint átvitele kellene ahhoz, hogy az arany célba vehesse az 1818 és 1833 dolláros meghatározó szinteket.

Ez pozíciózárásra kényszeríthetne számos short pozíciót tartót, akik sikeresen lovagolták meg a közel egyéves trendet.

A Bloomberg gabonaindexe már nyolcéves csúcson jár a kukorica és a búza vezetésével. A kukoricánál a ZCN1 júliusi (régi vetés) és ZCZ1 decemberi (új vetés) kontraktusok közötti spread 115 centesre tágult, ez jól mutatja a nyomást az azonnali piaci készleteken. A La Niña hozta szárazság Brazíliában gátolja a betakarítást, ami 8 százalékos, 104 millió tonnás termeléskiesést okoz, ezenfelül Kínából rekordmennyiségű importot jelentettek. Jelenleg az amerikai időjárási és vetési adatokat figyelik a befektetők, hogy iránymutatást találjanak az új vetési kontraktusok árára vonatkozóan.

gabonapiac növekedési kilátások ipari fémek tőzsde ezüst kukorica Bloomberg Gabonaindex zöldenergia búza
Kapcsolódó cikkek