A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Eladásra ajánlott a Lufthansa-kötvény

A járvány idején a Lufthansa üzemi szinten veszteségessé vált.

A Deutsche Lufthansa AG május 19-én bejelentette, hogy az Európai Bizottság szabályozásának megfelelve a gazdasági stabilizációs alaptól származó hitel törlesztéséig felfüggeszti a kamatfizetést a 2075-ös lejáratú hibrid kötvényére.

A német székhelyű Lufthansa AG Európa második legnagyobb légitársasága, amely hétszáz repülőből álló flottájával több mint száz országba szállít utasokat. Tavalyelőtt a cég árbevétele meghaladta a 36,5 milliárd eurót.

A koronavírus-járvány idején a Lufthansa üzemi szinten veszteségessé vált, ezért 2020 májusában az S&P hitelminősítő CCC-re minősítette le a vállalat hosszú lejáratú adósságait, azaz a tetemes kockázatú bóvlikategóriába sorolta a légitársaság kötvényeit. Mivel a cég nem tudta finanszírozni a működési költségeit, a csőd elkerülése végett segítséget kért.

Fotó: Daniel ROLAND / AFP

Tavaly a német állam egy kilencmilliárd euró értékű segélycsomagot állított össze a Lufthansa tőkehelyzetének stabilizálására:

a segély egy hárommilliárd eurós bankhitelt és egy tőkeemelést tartalmazott, amellyel a német állam 20 százalékos részvénytulajdont szerzett a Lufthansában.

Az idei első negyedévben a vállalat újabb hárommilliárd euró értékű tőkeemelést hajtott végre, hogy fedezni tudja bankhiteleit, továbbá május 19-én felfüggesztette a kamatfizetést a 2075-ben lejáró hibrid kötvényére. Emiatt a kötvény árfolyama 8 százalékkal, nettó 90 százalékra esett vissza.

Egy nappal a kamatfelfüggesztés után a februárban elhunyt Heinz Hermann Thiele vagyonkezelője – mint a vállalat második legnagyobb részvényese – bejelentette, hogy harmincmillió darab részvényt értékesít, azaz megválik a Lufthansában tartott pozíciójának a felétől. A hírekre a vállalat részvényárfolyama is esett 6 százalékot.

Véleményem szerint a Lufthansa tőkehelyzete rendkívül bizonytalan, kérdéses, hogy mikor tudja törleszteni a gazdaságvédelmi alaptól felvett hiteleket, és bár a vállalat a nyilatkozata szerint a hibrid kötvényen elhalasztott kamatkifizetéseket visszamenőleg is rendezi majd, jelenleg eladásra ajánlott a kötvénye.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek