Pénz- és tőkepiac

Erős évet kezdtek a nyugdíjkasszák

Nagyot nőtt a pénztáraknál kezelt vagyon.

A Magyarországon működő önkéntes nyugdíjpénztárak 1641,1 milliárd forintos vagyont kezeltek az első negyedév végén,

ami éves szinten 15,4 százalékos bővülés

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett, friss adataiból. A Figyelő összegzése szerint a portfólió dinamikus növekedéséhez hozzájárult, hogy a befektetéseiken az idei első negyedévben 18,2 milliárd forintos nyereséget értek el az önkéntes nyugdíjkasszák, szemben az egy évvel korábbi, bő 100 milliárdos veszteséggel. A tagdíjbevételek 4,7 százalékkal gyarapaodtak 2020. első negyedévéhez képest, így kereken 27 milliárd forintot tettek ki. A működési eredmény 5,5 százalékkal nőtt a kasszáknál, de így is csak valamivel több mint 150 millió forintot ért el.

Az MNB adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztáraknak 1,097 millió tagjuk volt március végén,

ami minimálisan – nagyjából 13 ezer fővel – ugyan, de elmarad az egy évvel korábbitól.

Fotó: Shutterstock

Mint írták, az önkéntes nyugdíjkasszák portfóliója némileg átrendeződött az elmúlt egy évben,

amiben természetesen szerepük volt a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett, intenzívebb tőkepiaci mozgásoknak is. Figyelemre méltó például, hogy a pénztárak részvény-portfóliója egy év alatt 66 százalékkal nőtt, így a részvények részesedése a 2020. márciusi 5,9-ről 8,5 százalékra ugrott. Kisebb ütemben ugyan, de dinamikusan nőtt a befektetési jegyek állománya is az önkéntes nyugdíjkasszáknál, így a portfólióban lévő részesedésük 27,5-ről 30 százalékra nőtt.

Közel 53 százalékról 50,8-re csökkent viszont a magyar állampapírok súlya,

emellett 4,4-ről 3,1 százalékra olvadt a folyószámlabetétek és a készpénz részesedése is.

A magánnyugdíjpénztári portfólió mérete március végére meghaladta a 279 milliárd forintot, amely éves összevetésben 12,7 százalékos emelkedés. A taglétszám ugyanakkor továbbra is lassan, de folyamatosan csökken a magánnyugdíjpénztáraknál, az első negyedév végén már 54 ezer alatt járt.

takarékosság öngondoskodás megtakarítás MNB nyugdíjpénztár befektetés
Kapcsolódó cikkek