Pénz- és tőkepiac

Erős évkezdet a Graphisoft Parktól

Az első negyedéves jelentés ismeretében továbbra is jó vételnek tartja a Graphisoft Park részvényeit az elemző.

Felülteljesítette a várakozásokat a Graphisoft Park az ingatlanüzemeltetés egyik fő mutatója alapján:

a működésből származó operatív eredmény (FFO) 10 százalékkal haladta meg a társaságot követő Wood & Company előrejelzését.

Az első negyedéves FFO – amely az amortizációval és az ingatlan adásvételek eredményével korrigálja a nettó profitot – 3,1 millió euró lett, szemben az elemző 2,8 millió eurós prognózisával. A brókercég szakértője megerősítette vételi ajánlását a Graphisoft Park részvényekre, a célár sem változott, 34 százalékos felértékelődéssel kecsegtető 5 237 forinton maradt.

Változatlan relatíve magas, 94 százalékos az irodák kihasználtsága, amelyeken 6,9 százalékos éves hozamot realizál az üzemeltető.

Az ingatlanok valós nettó eszközértéke (NAV) 152,3 millió euró volt a negyedév végén, 24 százalékkal kevesebb, mint 2020 azonos időszakában, tehát a árfolyamához képest az egy részvényre jutó emelkedett, de még így is 30 százaléknyi diszkontot tükröz a tőzsdei ár. Utóbbi alapján a Wood továbbra is vonzó befektetésként tekint a Graphisoft Park részvényekre.

Graphisoft Park. Fotó: Shutterstock

Fenntartja véleményét Jakub Caithaml szektorelemző, hogy a prémium bérlői szerződésállomány (az átlagos bérleti díj 15,5 euró négyzetméterenként) és a déli fejlesztési terület növekedési lehetőségei miatt a kibocsátó felvásárlási célpontnak tekinthető.

Reálisnak tartja a menedzsment várakozását arról, hogy a kihasználtság további jelentős csökkenésére nem kell számítani.

Azonban a lejáró szerződések újrakötésénél egyes bérlők kisebb területet igényelhetnek, ám jó hír, vélik a Woodnál, hogy a bérlői portfólió az IT- és biotechnológiai vállalatok felé tolódik, zömüket a jelenlegi válság kevésbé érinti, az esetlegesen felszabaduló irodaterületek pedig minden bizonnyal más, bővítést fontolgató bérlőkhöz kerülhetnek. Ezek alapján nem volt meglepő, hogy a kedd esti gyorsjelentésben a menedzsment fenntartotta 14,5 millió eurós bérbeadási és 4,3 millió euró pro forma eredménytervét, amely alapján a Wood 11,4 millió euró éves FFO-val kalkulál.

Ugyancsak pozitívum, hogy a társaság megvásárolta a már beépített South Park I és a South Park II nevű fejlesztési terület között elhelyezkedő, 1 200 négyzetméteres ingatlant, amely a már eddig is a Park tulajdonában álló telekkel összevonva további 4 000 négyzetméter bérbeadható irodaterület fejlesztését teszi lehetővé. Ez mintegy 500 ezer euró valós értéket jelent, ami kompenzálja a fejlesztési telkek tavaly elszenvedett értékvesztését.

Kevésbé rózsás a kép az északi, rehabilitációra váró területen: a Park várja a Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatását a további eljárásokról, hogy a kármentesítésre (amely az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kötelezettsége) előírt határidőt meddig hosszabbítja meg a hatóság.

Az idei, részben rendkívüli osztalékfizetés után a Wood a következő évekre 6 százalékos osztalékhozammal felérő, részvényenként 0,7 eurós nyereségvisszaosztással kalkulál. A jövő hónapban esedékes 10 millió eurós osztalékfizetés a jelen piaci árfolyammal kalkulálva 9 százalékos osztalékhozamot biztosít.

Előrelépett eredménysoron a Graphisoft Park

Az első negyedév pro forma nettó profitja 1,34 millió euró lett, 200 ezer euróval több a tavalyi bázisnál.

 

negyedév bérlés ingatlanüzemeltetés Graphisoft Park
Kapcsolódó cikkek