Pénz- és tőkepiac

Idei csúcson az OTP-részvények

Sok a nyitott kérdés a törlesztési moratórium esetleges meghosszabbításáról, így elemzők szerint korai még véleményt mondani, hogyan hat az intézkedés a magyar anyabankra és hitelállományának egyharmadára.

Folytatta pénteken remeklését az OTP-részvény, a 14 500 forint felett megkötött üzletek idei csúcsra repítették a bankpapír kurzusát. Megmozgathatta a piacát a Portfolio.hu értesülése is, amely szerint megszületett a megállapodás a kormány és a bankok között a hiteltörlesztési moratórium két hónapos általános meghosszabbításáról, ezt a kiszivárogtatást azonban egyik fél sem erősítette meg, mindössze annyit közöltek, hogy egyelőre még tartanak az egyeztetések, és a Pénzügyminisztérium szerint a védőhálót a legrászorultabbak részére tartanák fenn.

Az OTP Bank egyelőre kivárt annak értékelésével, hogy egy ilyen döntés mennyiben befolyásolná a pénzintézet eredménykilátásait.

Mint a kommunikációs osztály jelezte a Világ­gazdaságnak, a témával kapcsolatban a jogszabály megjelenéséig nem nyilatkoznak. Nem tett így Le Phuong Hai Thanh, a Con­corde Értékpapír Zrt. elemzési osztályának vezetője, aki szerint a bankpapír pénteki jó teljesítménye is inkább az általánosan jó pia­ci hangulatnak köszönhető, mintsem a moratórium körüli találgatásoknak. Sok a nyitott kérdés – folytatta –, korai véleményezni, hogy összességében a helyzet hogyan hat az OTP-re. Ha végül általánosan meghosszabbítanák a moratóriumot, az alapvetően már csak azért is kedvezőtlen lenne, mert nincs targetálás, és a felfüggesztés időtartama is jelentősen megnőne. A Concorde-nál úgy látják, az esetleges módosítások az OTP osztalékfizetésére nem lesznek hatással, az inkább az európai stresszteszt függvénye.

Optimizmus­ra ad okot, hogy az OTP eddig kifejezetten konzervatív céltartalékolási politikát folytatott, így érdemi többlet-céltartalékolásra nem kell számítani, de végső soron a Magyar Nemzeti Bank ajánlásán múlik a dolog.

Fotó: VG / Kallus György

Az Erste értékelése szerint is nehéz egyelőre véleményt mondani, folynak az egyeztetések. Ha a felek alaposan körbejárják a kérdést, az a részletek ismerete nélkül is azt sugallja, hogy ez jó lehet a bankoknak, a kormánynak és nyilván az adósoknak is. Persze a részletek – pél­dául a céltartalékképzés vagy az adósok újra fizetővé tétele, illetve az előtörlesztési lehetőségek tekintetében, és lehetne folytatni a sort – nagyon fontosak, és még okozhatnak meglepetést. Ám üdvözlendő a lépés, és remélhetőleg a bankrendszer stabilitásának megőrzése irányába mutat – írták a hírre kommentárként.

Grébel Szabolcs, a KBC Equitas elemzője úgy látja, hogy a morató­rium alapvetően nincs rossz hatással a hitelportfólió minőségére, sőt pont megőrzi azt. A Világgazdaságnak úgy fogalmazott, hogy az OTP-ben korábban csak a stage 1 (teljesítő kitettségek jelentős hitelkockázat-növekedés nélkül) és stage 2 (teljesítő kitettségek, ahol jelentős hitelkockázat-növekedés következett be a bekerülés óta) állományok között történt átsorolás, emiatt pluszcéltartalékot kellett képezni, de fontos, hogy mindkettő teljesítő állomány. Hozzátette:

az OTP külföldi piacain nagyon alacsony a részvételi arány (lásd a táblázatot), a magyar operációban viszont a hitelállomány harmada érintett, amelynek 5 százaléka lehet kockázatosabb.

Az utóbbin a moratórium javíthat, így nem számítanak jelentős céltartalékképzésre. A hír összességében enyhén pozitív az OTP-re nézve – mondta Grébel Szabolcs.

Szerdán az Inforádiónak adott in­terjúban Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója is kitért a kérdésre. Megismételte, hogy az OTP külpiacain a program kivezetése nem járt drámai hatással. A jelenlegi rendszer – vagyis a passzív bennmaradás – meghosszabbítása viszont káros a bankszektornak, hiszen minél hosszabb a moratórium, annál nagyobb a tartalékolási igény, emiatt pedig a csökkenő banki tőkék csak kisebb aktivitást tesznek lehetővé.

OTP
Kapcsolódó cikkek