Pénz- és tőkepiac

Keserű lehet a hitelmoratórium vége

Van rá esély, hogy a bankoknak nem lesz kapacitása egyszerre kezelni a számos problémás hitelt.

Ha a jogszabályi környezet nem változik, a hitelmoratóriumban részt vevő cégek fizetési haladéka jóval hamarabb járhat le, mint ahogy a vállalkozás működése, jövedelemtermelő képessége helyreállna. Ráadásul a közelgő június 30-i dátum egyszerre érinti majd az összes, a moratóriumot igénybe vevő hazai céget, amire a banki kapacitásokat sem biztos, hogy fel lehet készíteni. Könnyen lehet, hogy a határidő vége egyben egy rövid, de kaotikus időszakot is hoz a hazai pénzintézetek jelentős részénél – állt a CFi Hungary közleményében.

„Kérdőíves felmérésünk alapján a moratórium hatására felszabaduló összeget a vállalati adósok elsősorban munkavállalóik bérének kifizetésére, illetve egyéb, likviditáshiányos helyzetük orvoslására használták fel.

Június 30-ig, a moratórium végéig korántsem biztos, hogy minden, a moratóriumban részt vevő cég működése helyre tud állni annyira, hogy a korábbi feltételekkel folytassák a törlesztést

– figyelmeztetett Börcsök Péter, a cég igazgatója.

Egyelőre nem látszik, hogy a kormányzat meghosszabbítja-e a moratóriumot, és mivel nem tudni pontosan, mekkora az érintett vállalkozások köre, az sem egyértelmű, hogy ez indokolt lenne-e. Az viszont biztos, hogy amelyik cégnek hamarosan újra megjelenik majd a könyvelésében a törlesztőrészlet, annak érdemes rá felkészülni.

Mivel alig két hónap van a határidőig, egy új banknál a hitelfolyósítással járó procedúra a tapasztalatok szerint már nem fér bele a hátralévő időbe.

Azok a vállalkozások, amelyeknek júniust követően még gondot jelenthet a korábbi újbóli törlesztése, akkor járnak el a legbölcsebben, ha a saját bankjukkal egyeznek meg a folytatásról, ahogy ezt maga a vonatkozó jogszabály is ösztönzi – mutatott rá a szakember.

A bankoknak is érdeke ügyfeleik stabilitása, különösen a komolyabb összegű hitelek esetében, ezért nyitottak lehetnek a korábbi szerződés módosítására, bár ez természetesen függ az adós körülményeitől, törlesztőképességétől is.

Fotó: Getty Images

Börcsök Péter elmondta: „Ha megkapom a bankomtól a hitelszerződés-módosítási ajánlatot, nem kell szükségszerűen elfogadni és aláírni azt, várhatok vele, figyelve az ajánlat érvényességi idejére. Ez jó stratégia lehet, ameddig eldől, hogy a kormány meghosszabbítja-e a moratóriumot vagy sem. Ha van hosszabbítás, azzal élek, ha nincs, akkor van egy a korábbinál kedvezőbb, a vállalkozás aktuális helyzetéhez igazított szerződésem, ami még akkor is jó megoldás lehet, ha egyébként kitolják a június 30-i határidőt. Ugyanakkor a módosított szerződésnek a bank részéről feltétele is lehet, hogy az adós ne éljen az újabb hosszabbítás lehetőségével.”

A kkv-szektorban gyakori – mutatott rá az igazgató – hogy nem készülnek részletes üzleti tervek, így nem is tudják pontosan, hogy az újrainduló törlesztések milyen hatással lesznek az életükre, ki tudják-e majd gazdálkodni a várható bevételekből vagy sem. Most érdemes lépni az érintett vezetőknek, és nem felkészületlenül megvárni a moratórium leteltét, amely után likviditási gondok léphetnek fel.

Mint írták, lehet ugyan arra számítani, hogy

a bankoknak nem lesz kapacitása egyszerre kezelni a számos problémás hitelt és biztosítékot,

így előfordulhat, hogy a zavaros helyzet további néhány hét vagy hónap haladékot jelent. Erre építeni azonban már veszélyes hazárdjáték, aminél az előrelátás mindenképp jobb megközelítés – zárta szavait a szakember.

A moratórium megszüntetése után a hitelek 15–20 százaléka válhat problémássá

A háztartási hitelek állománya 57 százaléka volt moratóriumban 2020 végén.

 

bankszektor moratórium hitel bankok
Kapcsolódó cikkek