Pénz- és tőkepiac

Nagyot ugrott az MKB profitja az első negyedben

A járvány fékező hatásai ellenére is előre halad a bankcsoport a menedzsment szerint.

Sikeresnek ítélte meg az MKB csoport évkezdését a bankcsoport általános vezérigazgató-helyettese a gyorsjelentés közzététele utáni tájékoztatón. Ginzer Ildikó szerint a pénzintézet tőkehelyzete stabil,

a bank saját tőkéje csaknem 8 százalékos éves növekedéssel elérte a 226 milliárd forintot, és a mérlegfőösszeg január-márciusi 2889 milliárd forintos szintje is megnyugtató.

A Budapesti Értéktőzsde honlapjára feltöltött gyorsjelentés szerint a kihívásokkal teli tavaly év után az idei első negyedévben működött először a Magyar Bankholding tagjaként az MKB csoport.

Fotó: MW

A menedzsment úgy véli, termőre fordultak múltévi erőfeszítéseik, a növekvő ügyfélállomány és a támogató piaci környezet kiemelkedő negyedéves eredményt okozott.

Emellett azonban a megjegyzik, hogy a Covid harmadik hulláma, és az ehhez kapcsolódó korlátozások rányomták bélyegüket az egész szektor bevételtermelő képességére. Különösen a forgalomhoz kapcsolodó díjakban, és a devizaműveletek területén érezni a járvány visszafogó hatásait. A fiókhálózat a járvány alatt is normál működési rendben várta az ügyfeleket. A 2020-ban bevezetett digitális megoldások (online időpontfoglalás, VideóBank) mára a mindennapi működés részévé váltak, és megkönnyítették az üzetmenetet a lezárások időszakában is. A hitelezés fókuszában továbbra is a kormányzati és Nemzeti Banki gazdaságélénkítő programok álltak Q1-ben:

az MKB Csoport részesedése az NHP Hajrá!, MFB, EXIM és a Széchenyi Kártya új hitelkihelyezések tekintetében az állományi piaci részesedése felett alakult. A kiváló minőségű hitelportfóliónak köszönhetően minimális (korrigált) volt a céltartalékolás

eredményhatása az első három hónapban. A moratóriumhoz kapcsolódó értékvesztés már 2020 negyedik negyedévében megképzésre került, így a mostani számokra már nem volt hatással. Az első negyedévben egyébként a moratóriumra jogosult ügyfelek 61 százaléka vette igénybe a könnyítést. Az MKB csoport korrigálatlan 2021. első negyedévi teljes átfogó eredménye 16,4 milliárd forint forint volt, ami éves alapon 26,2 százalékos növekedést jelent. Negyedéves

összevetésben a korrigálatlan egyéb átfogó jövedelem 19,6 milliárd forintos csökkenését a számviteli adózott eredmény 31,7 milliárd forintos növekedése ellensúlyozta a bankcsoport közleménye szerint.

A mérlegfőösszeg 2 996,5 milliárd forintra nőtt, ami éves szinten 47,6 százalékos pluszt jelent, a likviditás gyors bővülése áll ennek hátterében.

Az ügyfélhitelek állománya 7,1 százalékos plusszal elérte az 1 136,3 milliárd forintot. 2021. első negyedévében a hitel/betét mutató nem változott jelentősen, 62,6 százalék volt, a saját tőke 226,2 milliárd forintra emelkedett, a tőkemegfelelési mutató 18,9 százalékon áll.

Erős eredménnyel kezdte az évet az MKB csoport

A pénzintézet tőkehelyzete stabil, a bank saját tőkéje elérte a 226 milliárd forintot az első negyedév végére – mondta Ginzer Ildikó.

 

MKB Csoport
Kapcsolódó cikkek