Pénz- és tőkepiac

A kínaiak nyersanyagdömpinggel fékeznék az elszabadult alapanyagárakat

A Fed szigorodó hangneme nemcsak a részvénypiacokat, hanem a nyersanyagárakat is megmozgatta. A magasabb infláció kedvez a nyersanyagáraknak.

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed hónapok óta igyekezett kommunikációjában meggyőzni a befektetőket, hogy az inflációs várakozások túlzottak, illetve hogy a pénzromlás ütemének gyorsulása átmeneti jelenség lesz. Úgy tűnik, a verbális beavatkozás kezd lassan beérni.

A tízéves államkötvények hozama a múlt héten ismét a Covid-járvány kitörése idején jegyzett szint alá süllyedt. A Bank of America héten közzétett jelentése szerint az intézményi befektetők körében is nyitott fülekre talált a mondanivaló. Az alapkezelők között végzett banki felmérés szerint a válaszadók 72 százaléka véli úgy, hogy

az cél feletti üteme átmeneti jelenség lesz, és szertefoszlik, amint a világjárvány által okozott ellátásilánc-problémák enyhülnek.

A válaszadók 23 százaléka véli viszont úgy, hogy az infláció tartósan a Fed célja feletti növekedési ütemet mutat majd. A válaszadók 26 százaléka említette a leggyakoribb üzletkötésként vételi pozíciók nyitását a nyersanyagpiacon, miközben ilyesmit a májusi felmérésben még csak nem is említettek.

A nyersanyagpiaci vételi pozíció nyitása az inflációs kockázatok fedezésének népszerű módja.

Fotó: Shutterstock

A BofA felmérésének eredményeihez képest a Fed legutóbbi kamatdöntő ülése negatív reakciót váltott ki a részvénypiacokon, a devizapiacon az amerikai dollár erőre kapott. A meglepetést az úgynevezett dot plot szolgáltatta. A pontozott ábra olvasata szerint a márciusi 4 helyett 7 FOMC-tag szerint időszerű lenne az első kamatemelés 2022-ben.

A 2023-as kamatemelésre a márciusi 7 helyett már 13-an számítanak, vagyis a tagok többsége.

A döntés, ha figyelembe vesszük az új előrejelzéseket a magasabb növekedési ütemről és a magas inflációról, héjaízűre sikerült. A Fed elnöke szerint ugyanakkor a amely 7,5 millióval kevesebb munkahelyet tartalmaz, mint 2020 februárjában, még távol áll a teljes foglalkoztatástól, következésképpen az infláció átmeneti felfutását elbírja a gazdaság.

Ha abból indulunk ki, hogy a Fed döntése, ha óvatosan is, de megerősítette annak a lehetőségét, hogy az infláció tartós marad, akkor támogatást kaphat például az arany árfolyama, és akár tovább növekedhet a nemesfém iránti kereslet.

Az infláció elleni védekezés által motivált kereslet természetesen nemcsak az arany, hanem az ipari fémek és az olaj piacán is megjelent az elmúlt hónapokban.

A jelenség a világ vezető gazdasági hatalmává váló Kínát határozott lépésre ösztönözte. Azt tervezi, hogy felszabadítja a főbb ipari fémek nemzeti tartalékait, miközben a hatóságok fokozzák erőfeszítéseiket a globális gazdasági tevékenység újraindulása közepette szárnyaló nyersanyagpiaci rali visszaszorítására.

Az állami készletezőtestület, a kínai Nemzeti Élelmiszerügyi és Stratégiai Tartalékok Igazgatósága szerdán közölte, hogy tervezi a réz-, alumínium-, cink- és egyéb nemzeti tartalékok tételes felszabadítását a közeljövőben, így biztosítva az ömlesztett áruk ellátását és árstabilitását. A tartalékokat nyilvános ajánlattételi eljárásban juttatják el a színesfém-feldolgozó és -gyártó vállalatokhoz – közölte a kormányhivatal.

Peking lépése azután következett, hogy a kínai tisztviselők az elmúlt hetekben többször úgy nyilatkoztak, hogy az ipari fémek idei árfolyam-emelkedése túl messzire ment.

A kínai államtanács a múlt hónapban kijelentette, hogy lépéseket tesz a megfelelő nyersanyagellátás és a stabil árak biztosítására.

A szabályozó szervek korábban arra intették az ipar képviselőit, hogy alkalmazzanak zéró toleranciát a piaci manipuláció és az ipari fémek felhalmozása terén. A kínai lépés az infláció megfékezése mellett a spekuláció visszafogását és a fémfelhalmozás csökkentését is célozza. Ez nyilvánvalóan fontos tényező lesz például a rézpiacra beáramló forró pénz egy részének semlegesítésében.

A Fed nem tette le egyértelműen a voksát az infláció tartós emelkedése mellett, de a lehetőségét már feltette a térképére. A bizonytalanság egyelőre kulcsszereplő marad, ami a nyersanyagpiacokon magas volatilitást von maga után. A piaci szereplők továbbra is vizsgálni fognak minden gazdasági adatot és a Fed nyilatkozatait is, hogy felmérjék az infláció jellegét és azt, hogy mi lesz a Fed következő lépése. Eközben a nyersanyagárakra vonatkozó kínai bejelentés megvalósítása újabb eladásokat válthat ki.

arany Fed olaj nyersanyagok
Kapcsolódó cikkek