Pénz- és tőkepiac

A vártnál korábban emelhet kamatot a Fed, reagált a Wall Street

A Dow Jones csaknem 300 pontos, azaz 0,8 százalékos mínusszal reagált a Fed szerdai kamatdöntő ülésén elhangzottakra, és az S&P 500 is csaknem egy százalékos mínuszba fordult, miután kiderült: a Fed a vártnál korábban, még 2023-ban elindíthatja a kamatemelési ciklust, hogy féken tartsa a fogyasztói árak emelkedését. Raadásul 2023-ra rögtön két kamatemelést valószínűsít a többség, pedig korábban erre az évre csak a kisebbség jelzett előre kamatszigorítást. Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő intézmény szerint az amerikai gazdaság növekedése még lendületesebb lehet, mint ahogy eddig várták, és az is magasabb lehet a korábban prognosztizáltnál.

forrás: stooq.com
forrás: stooq.com

A szerdai kamatdöntő ülésén a Fed változatlanul a nulla közelében hagyta irányadó kamatot, és nem változtatott pénzbőséget teremtő eszközvásárlásai ütemén sem, hogy tovább segítse a gazdaság kilábalását. A Fed közleményében megismételte: csak akkor változtat laza monetáris politikáján, ha jelentős további javulást lát a gazdaságban.

Fotó: Susan Walsh / AFP

Új előrejelzéseiben a Fed gyorsabb növekedést és magasabb inflációt vetített előre, mint legutóbb, márciusban.

Az amerikai gazdaság 6,5 százalék helyett hét százalékkal bővülhet az idén, a személyi fogyasztási kiadásokat tükröző PCE infláció pedig 2,4 helyett 3,4 százalék lehet, de jövőre már csak 2,1, 2023-ra 2,2 százalékot valószínűsít a Fed, valamivel két százalékos célja felett.

A munkanélküliségi ráta, ami szintén kulcsszerepet játszik a Fed döntéseiben, 4,5 százalékról jövőre 3,8, a rákövetkező évben pedig 3,5 százalékra csökkenhet.

Sajtótájékoztatóján Jerome Powell, a Fed elnöke a gazdaság javulásáról számolt be, amit azonban a járvány miatt továbbra is kockázatok öveznek. Következő ülésein a Fed folyamatosan vizsgálja, lassíthat-e kötvényvásárlásain, és ha változást lát szükségesnek, arról előzetesen tájékoztatást nyújt – mondta az elnök, azaz ebben a tekintetben az ülésen nem történt áttörés.

Fed. kamatemelés kamatemelés Federal Reserve - Fed amerikai inflációs folyamatok
Kapcsolódó cikkek