Pénz- és tőkepiac

Az apadó hozamok sem szegték a kisbefektetők kedvét

Bő 110 milliárd forint megtakarítást helyeztek el áprilisban értékpapírszámláikon a háztartások, a hozamkörnyezet azonban nem kedvezett a befektetéseiknek. Az állampapír népszerűsége töretlen, de egyre aktívabb a lakosság a tőzsdén is.

Áprilisban is gyarapodott a háztartások hazai kibocsátású értékpapírvagyona a magyar Nemzeti Bank (MNB) aktuális statisztikája szerint. A megtakarítások bővülése ezzel már kilenc hónapja töretlen, a hó végi 14 546 milliárd forintos állomány így újabb csúcsot is jelent egyben.

A márciushoz képest szerény, 0,7 százalékos emelkedés ezúttal a friss tőkebeáramlásnak köszönhető, a háztartások 114 milliárd forintot helyeztek el különböző befektetési termékekben, meglévő eszközeiken ugyanakkor 28 milliárd forint árfolyamveszteséget könyvelhettek el.

A hosszú ideje slágerterméknek számító állampapírokból 73 milliárd forintot táraztak be, 35 milliárddal kevesebbet, mint az előző hónapban, az áprilisi értékesítési volumen a jegybank adatai szerint fél év óta a legalacsonyabb.

A MÁP Plusszal fémjelzett hosszú futamidejű forint kötvények hegemóniája változatlan, ezekből 93 milliárd került a lakossági portfóliókba, az egy évnél rövidebb lejáratú papírokból ezzel szemben bő 24 milliárdot váltottak vissza.

A hagyományosan nem túl népszerű devizakötvényekből pedig – vélhetően a forint erősödését kihasználva – 4,7 milliárd forintot vásároltak a kisbefektetők a márciusi, 17 milliárd forintos eladást követően.

A háztartások egyébként is kötvénytúlsúlyos – az értékpapírok kétharmada áll ilyen befektetésekben – portfóliójában ezzel már több mint 9500 milliárd forint állampapír kamatozik, ami ugyancsak rekordnak számít. Az egyéb hitelintézetek valamint a vállalatok által kibocsátott kötvényekben meglévő, egyébként is csekély kitettségük minimálisan csökkent, a mindössze 144 millió forintos jelzáloglevél állományuk pedig nem változott az időszak során.

Fotó: Shutterstock

A parketten tavaly szeptember óta nem látott aktivitást mutattak a kisbefektetők, akik a BUX áprilisi 2,6 százalékos esésében inkább vételi lehetőséget láttak, így 20 milliárd forint értékben vásároltak hazai részvényeket, nagyobb volumenben, mint az előző három hónapban együttvéve. A fokozottabb kockázatvállalás a Budapesti Értéktőzsdét áprilisban átható borús piaci hozamkörnyezetben nem fizetődött ki, a magyar részvényeik összesen 12 milliárd forinttal értékelődtek le.

  • A négy blue chip közül a Mol szenvedte el a legnagyobb, 7,4 százalékos esést, míg a Richter kurzusa közel hat százalékkal fordult le.
  • Az OTP részvényesei két százalékos mínusz miatt bosszankodhattak, a Magyar Telekom papírokat tartó befektetők viszont hasonló mértékű árfolyamemelkedést könyvelhettek el.
  • A friss tőkebeáramlás és az árfolyamok ereszkedésének eredőjeként a háztartások magyar részvénykitettsége egy százalékkal, 824 milliárd forintra emelkedett. Ekkora részvényvagyon korábban még nem összpontosult a lakosságnál, értékpapírszámláikon lévő összvagyonuknak azonban még így is kevesebb mint hat százalékát adják a tőzsdei befektetések.

    Az előző havi mennyiség dupláját, 21 milliárd forintnyi megtakarítást vittek a háztartások az alapkezelőkhöz is, a befektetési alapokban lévő pénzüket viszont a portfóliómenedzserek sem tudták gyarapítani, a befektetési jegyek átértékelődésén így 13 milliárd forint veszteséget értek el. A lakosság befektetési alapokban tartott megtakarításai a beáramló friss tőke révén szerény mértékben újabb csúcsra, 4137 milliárd forintra emelkedett.

    Tovább erősödhetett az májusban

    A várakozások szerint 5 százalék feletti májusi fogyasztói árindexet az üzemanyagok, a dohánytermékek és az élelmiszerek drágulása hajthatta.

     

    részvény befektetési alapok kötvény MNB
    Kapcsolódó cikkek