Pénz- és tőkepiac

Beavatkozhat a zloty erősödése ellen a lengyel jegybank

Az emelkedő ellenére rekord alacsony szinten tartotta kamatait szerdai ülésén

a Lengyel Nemzeti Bank (NBP), folytatja a gazdasági kilábalást segítő másodpiaci állampapír-vásárlásait, és ha szükséges a devizapiacon is beavatkozik

– írta közleményében a bank.

A lengyel infláció a magyarhoz hasonlóan megugrott az elmúlt hónapokban, éves szinten májusban 4,8 százalékot mértek. Az emelkedést azonban a jegybank megítélése szerint olyan egyszeri tényezők okozták, amelyekre nincsen befolyása:

az olaj, az áram és a nyersanyagok árának emelkedése, a nemzetközi szállítási láncok akadozása, illetve a szemétszállítási díjak emelkedése.

Fotó: Shutterstock

Az infláció meghaladja a bank 1,5-3,5 százalékos célsávjának felső határát, és a következő hónapokban magas maradhat, de a bank emlékeztetett rá: már 2021-es monetáris politikai irányelveiben előrejelezte, hogy a makrogazdasági és pénzügyi sokkok hatására az infláció átmenetileg eltérhet a céltól.

A monetáris politika ezért rugalmas maradhat, hiszen középtávon kell elérnie a célját, és azt vizsgálja, hogy mik a sokkok okai, és mennyire tartós a hatásuk az inflációra.

A közlemény megjegyezte, hogy a kilábalás sebessége függ a zloty árfolyamától is, és hogy indokolt esetben a monetáris politikai transzmisszió erősítése érdekében a bank beavatkozhat a devizapiacon is, a piaci feltételek függvényében. Ez az üzenet egyértelműen a zlotyt gyengítő eladásokat jelent abban az esetben, ha a nemzeti eszköz az NBP megítélése szerint túlzottan megerősödne. A zloty valamelyest gyengült az euró ellenében a közlemény után, és az esti órákban 4,475 körül kereskedtek vele, ami még mindig négy százalékkal erősebb szint a március végi csúcsnál.

zloty lengyel jegybank
Kapcsolódó cikkek