Pénz- és tőkepiac

Bizonytalanságot szült az OPEC-döntés

Vegyes képet mutattak az árupiacok június első hetében. A nemesfémek és az ipari fémek ralija is fáradni látszik, miközben a gabonafélék és különösen az energiaszektor tovább emelkedett. A Bloomberg árupiaci indexe új tízéves csúcsra ért, noha a kedvező makroadatok és a túlstimulált amerikai gazdaság láttán a Fed egyre nyíltabban beszél a támogatási programok csökkentéséről.

A széles körű ralit az inflációs félelmek, a zöldenergia-termelésben használt fémek kereslete, valamint az OPEC+ által fenntartott kitermelési kvóták és időjárási aggodalmak továbbra is táplálják.

Nagyon rövid távon azonban számos árucikk lendületet vesztett, míg mások túlvettnek látszanak, ami növeli a gyors korrekció kockázatát a fémek nagy részénél és a kávénál is.

Az olajár már az OPEC+ legutóbbi ülése előtt erősödött, amikor jóváhagyták a tervezett júliusi kitermelésnövelést, de nem adtak iránymutatást a bizonytalan keresletnövekedésre és az iráni esetleges visszatérésére.

Emiatt a piac beszűkült, s ennek a második fél évben az OPEC szerint alacsony kínálat lesz a következménye, persze csak akkor, ha nem növeli kitermelését az OPEC+, Irán vagy az amerikai palaolaj-termelők.

A legutóbbi emelkedésben a Brent elérte a 72 dolláros kulcsellenállást, a WTI árfolyama pedig a 2018-as csúcsát, miközben az amerikai gázolajkészletek a szezonális mélypontjukon vannak, a várhatóan kiemelkedő nyári utazási szezon előtt. A nyersolajkészletek a WTI elosztóhelyén, Cushingban az ötéves átlag alatt vannak. A Brent grafikonját nézve a 2008-as csúcstól induló csökkenő trendvonal egy 78 dollár körüli következő ellenállási szintet rajzol ki.

Az arany március óta a legrosszabb hetét könyvelte el. Technikai szempontból a 21 napos mozgóátlag alatti lendületvesztés felveti a további rövid távú gyengélkedés kockázatát a kétszáz napos mozgóátlag felé, amely jelenleg 1841 dollár.

Ha az aranynak sikerül visszapattannia, mielőtt elérné ezt a szintet, akkor ezt a visszaesést egy kis korrekciónak tekinti majd a piac az erős emelkedő trenden belül.

arany árupiacok aranyár STRATÉGIA nemesfémek OPEC ipari fémek WTI olajárak tőzsde olajpiac Brent
Kapcsolódó cikkek