Pénz- és tőkepiac

Jó kilátások a fogyasztási hiteleknél

Az év első négy hónapjában ugyan 13,3 százalékkal zsugorodott a fogyasztási hitelek piaca 2020 azonos időszakához képest, de az év egészében a várhatóan felfutó kereslet miatt jó az esély a növekedésre. A személyi kölcsönök piacának jót tesz az Otthonfelújítási program is.

Visszafogottan alakult az idei év első harmada a fogyasztásihitel-piac szempontjából: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint január és április között 377,1 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a háztartások, ami 13,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A visszaesést egyértelműen a koronavírus-járvány hatásai magyarázzák: egyrészt a múlt év első néhány hónapjában még nem érvényesültek a pandémia hatásai, így

viszonylag magas a bázis, másrészt a harmadik hullám okozta kereslet-visszaesés is erősen tükröződik az idei januári és februári számokon.

A fogyasztási hitelek piacának alakulása ma egyértelműen a személyi hiteleken és a babaváró kölcsönön múlik. Ezeknél sem volt azonban túlságosan fényes az első négy hónap: a személyi kölcsönöknél 128,6 milliárd forintnyi új szerződést regisztrált az MNB, ami 8 százalékos elmaradást tükröz az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A babaváró hitelnél még erőteljesebb, több mint 15 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben, ám így is jelentős mértékben, 186,2 milliárd forinttal járult hozzá a piac teljesítményéhez. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél viszont mindössze 22,8 milliárd forint értékben születtek új szerződések az április végéig tartó időszakban, ami még az egy évvel korábbi 27,6 milliárdtól is nagymértékben – 17,4 százalékkal – elmaradt.

A kilátások viszont egyre biztatóbbak a fogyasztási hitelek piacán,

amit részben alátámasztanak a márciusi és az áprilisi értékesítési adatok is, amelyek szerint a tavaszi hónapok már érdemi erősödést hoztak a keresletnél. A gazdaság újranyitása és a lakáshitelpiac várható felfutása ugyanakkor közvetve szinte biztosan érezteti majd a hatását a fogyasztási hiteleknél is az előttünk álló hónapokban, így jó esély mutatkozik arra, hogy idén sikerül túlszárnyalni a 2020 egészében elért, 1155 milliárd forintos szerződéses összeget.

A személyi kölcsönök iránti keresletre különösen jótékonyan hathat az Otthonfelújítási program is,

hiszen sokan lehetnek, akik ingatlanfedezet nélküli hitelből kívánják előfinanszírozni lakásuk felújítását.

A babaváró iránti viszonylag stabil kereslet és a hiteltörlesztési moratórium nyomán egyébként látványosan nő a háztartások fogyasztásihitel-portfóliójának mérete: áprilisban már elérte a 3821,7 milliárd forintot, az éves bővülés csaknem 20 százalékos volt. Az állományon belül pedig gyorsan nő a babaváró hitel részesedése: áprilisban már 32,4 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 21,2-del.

fogyasztási hitel Otthonfelújítási program MNB
Kapcsolódó cikkek