Pénz- és tőkepiac

Már a húszezermilliárd eurót ostromolja az alapkezelői vagyon

Az erős márciusi értékesítés és a még „bőkezűbb” hozamok révén hat százalékkal ugrott meg az európai befektetési alapok vagyona az első negyedévben. A kiugró év eleji teljesítményben oroszlánrészt vállaltak a töretlenül népszerű részvényalapok.

Márciusban is folytatták az intenzív vagyonépítést az európai befektetők, akik egy hónap alatt újabb 78 milliárd eurót pakoltak különböző alapokba, miközben a hozamok is bőkezűen hoztak a konyhára, a hónap végén megközelítette a 20 ezermilliárd eurót a kezelt állomány – derül ki az Európai Alap- és Vagyonkezelők Szövetségének (EFAMA) adataiból.

A szakszövetség összeállítása szerint a megtakarítók magasabb kockázatvállalás mellett a februári mennyiség dupláját kötötték le a portfóliómenedzsereknél.

A legtöbb pénzt, bő 47 milliárd eurót ezúttal is a részvényalapok szívták fel, 10 milliárd euróval megfejelve a februári volument.

Eközben a kötvényeszközökből hétmilliárd eurót váltottak vissza az előző havi 28 milliárdos bevásárlás után, a kötvényalapok egy éve zártak ennél gyengébb hónapot.

A preferenciák éles változásában minden bizonnyal szerepet játszottak az emelkedő kötvényhozam-várakozások is.

Kisebb tőkekiáramlást regisztráltak a legkevésbé rizikós pénzpiaci alapok is, az európai szinten nem túl méretes ingatlanalapok iránt pedig mérsékelt érdeklődést mutattak a megtakarítók. A vegyes alapok azonban ezúttal is népsze­rűek voltak, a befektetők négymilliárd euróval nagyobb, 15 milliárd eurós összeget helyeztek ide.

Fotó: AFP

A márciusban újra meglóduló értékesítési számoknak is köszönhe­tően az első negyedév ugyancsak jól sikerült, a kontinens alapkezelőihez egy híján 200 milliárd eurónyi friss tőke érkezett. Ha az erős év eleji tőkebeáramlás folytatódik a következő negyedévek során, még a tavalyi, turbulens piaci környezetben elért 647 milliárd eurót is túlszárnyalhatja a szektor.

Az első három hónap bestsellerei toronymagasan a részvényalapok voltak, amelyekből 133 milliárdos értékesítést regisztrált az EFAMA.

A vegyes terméktípusból 34, a kötvényeszközökből pedig 53 milliárdnyit vásároltak a befektetők, az ingatlanos portfóliókba pedig valamivel több, mint 8 milliárd euró került. A pandémia megfékezését és a gazdasági fellendülést övező egyre optimistább várakozásokkal párhuzamosan háttérbe szorultak a pénzpiaci alapok, amelyekből kis híján 80 milliárd eurót váltottak vissza.

A megtakarítási lendületnél csak a hozamok alakultak kedvezőbben, 932 milliárd euróval gyarapítva a megtakarítók vagyonát.

Ebből közel 700 milliárd eurót a tisztán részvénykitettséget alapok szállítottak, miközben a részvényeket ugyancsak tartó vegyes eszközök további 187 milliárdot fialtak.

Mindezek következtében az európai alapkezelőknél lévő 6 százalékkal, 19,96 ezermilliárd euróra ugrott az első negyedévben. A részvényalapok eszközértéke egészen kiemelkedő, 12 százalékos bővülésen ment keresztül, és legnagyobb eszközkategóriaként már a szektor teljes állományának majdnem a harmadát adják. A 2 százalékos vagyonvesztést elszenvedő pénzpiaci alapokat leszámítva az összes többi terméktípus vagyona növekedni tudott, a vegyes és az ingatlanos befektetések értéke egyaránt 5 százalék közeli, míg a kötvényalapoké mérsékeltebb, 1,7 százalékos bővülést mutat.

Már a húszezermilliárd eurót ostromolja az alapkezelői vagyon

Az erős márciusi értékesítés és a még „bőkezűbb” hozamok révén hat százalékkal ugrott meg az európai befektetési alapok vagyona az első negyedévben. A kiugró év eleji teljesítményben oroszlánrészt vállaltak a töretlenül népszerű részvényalapok.

 

részvény Európa hozam kötvény pénzpiac
Kapcsolódó cikkek