Pénz- és tőkepiac

A korrepetáló cégek kerültek Peking célkeresztjébe

Megtiltják az állami oktatással megegyező tananyag piaci oktatását, valamint az oktatási cégek tőkeemelését és tőzsdére lépését.

A pekingi vezetés szombaton tette közzé legfrissebb szabályait, mely alapján megtilt minden olyan tevékenységet, mely az állami oktatással megegyező tananyagot profitért oktat, valamint ezen cégek tőkeemelését és tőzsdére lépését is megakadályozza. A hírre közel 90 százalékot esett a Gaotu Techedu, 70 százalékot esett a TAL Education Group, 54 százalékot a  New Oriental Education & Technology Group, s 33 százalékot a Koolearn Technology Holding.

Fotó: Shutterstock

Kínában a magánoktatás 100 milliárd dollárt is meghaladó üzlet. A Kínai Oktatási Társaság adatai szerint 2016-ban a 6-18 éves diákok 75 százaléka járt iskola után különórákra, és azóta ez az arány tovább emelkedett.

Az országban teljes iparág fejlődött a korrepetáló órákra, tutori- és mentori tevékenységekre, amelyben dollármilliárdos bevételű cégek is működnek.  És az ezen iparágban dolgozó cégeknek most minél előbb meg kell felelniük az új szabályozásnak, azonban ennek pontos részletei nincsenek kifejtve a közzétett szabályozásban. Mindesetre a már tőzsdére vezetett TAL, New Oriental és a Gaotu Techedu vezetése már közzétette a honlapján, hogy természetesen meg fognak felelni az új szabályozásnak. 


Nehéz megragadni, hogy pontosan mi állhat a piaci szabályozás hátterében, de lehetséges, hogy az Európában és a tengerentúlon tanuló kínaiak sorait akarja kicsit megritkítani a pekingi vezetés, ez a réteg ugyanis a tanórán kívüli felkészítések egyik fő megrendelője

 – mondta a Világgazdaságnak Török Lajos, az Equilor vezető elemzője. Hozzátéve: ugyanakkor az IT szektor megregulázása nyomán arra is gondolhatunk, hogy üzenet értéke van az új szabályoknak, s lehet, valamelyik nagyra nőtt oktatási cég vezetője a kiszemelt célpont. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy idén 100 éves a Kínai Kommunista Párt, ez is indokolhatja a feltűnően nagyszámú piacszabályozó lépést. Az biztos, hogy a mostani reguláció komoly aggodalmat kelt, hiszen a szereplők azt találgatják, legközelebb melyik szektor kerülhet célkeresztbe.


A Wall Street Journal szerint 

a korrepetáló ipar kordába szorításával a kínai háztartásokat akarja kiszabadítani a növekvő oktatási költségek spiráljából a pekingi vezetés. Amitől azt remélik, hogy javul a gyermekvállalási kedv.

A tőzsdei lap idézi Jenny Tsai-t, a Morningstar részvényelemzőjét, aki úgy véli: a legrosszabb esetben ezek a társaságok kivonulhatnak. Ugyanakkor Jessica Tea, a BNP Paribas ázsiai részvényeinek specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy más iparágak esete, például az online játékok szabályozása azt mutatta, hogy a szigorúbb regulák rövid távon piaci ingadozást okoznak, de hosszabb távon a legerősebb szereplők profitálnak. És arról sem szabad szerinte elfeledkezni, hogy az oktatási kiadások a kínai háztartások számára továbbra is elsődleges prioritást élveznek. 

oktatás Kína
Kapcsolódó cikkek