Továbbra sem enyhül az egyéni befektetők vételi kedve az amerikai részvénypiacokon, a múlt hónapban a részükről 27,9 milliárd dollár volt a nettó tőkeáramlások egyenlege. A Vanda Research által közölt, részvény- és tőzsdén kereskedett befektetési alap (ETF) tranzakciók 2014 óta nem látott optimizmust tükröznek a lakossági befektetők körében, azóta nem volt példa ekkora mértékű pozitív tőkebeáramlásra.

Az adat nem kis meglepetést váltott ki, hiszen azt mutatja, hogy a háztartások tovább növelték kitettségüket a részvényekben, s aktivitásuk nem csak a pandémia miatt elrendelt korlátozások, home-office napok idején futott fel, hanem tartósan meghatározó szereplői lehetnek a tőkepiacoknak.

A trend a Federal Reserve adatsorán is nyomon követhető: 2021 első negyedévében története során először került 40 százalék fölé a lakosság teljes pénzügyi vagyonán belül a részvények aránya. Leszámítva a tavalyi utolsó negyedévet (38,7) százalék, 2000 első negyedéve volt a csúcs, 38,2 százalékkal. Abban az évnek szeptemberében indult egy két éves medvepiac, amely időszak alatt az S&P 500 index értéke lefeleződött. Az amerikai háztartások legkevésbé 1982-ben hittek a részvénypiacokban, akkor a pénzeszközeik 9,5 százaléka volt ilyen értékpapírokban, jobbnak gondolták a kötvénybefektetéseket, mivel a tízéves állampapír átlagos hozama 13 százalék volt, míg a jelenlegié csupán 1,43.

Hogy a magánbefektetők egyáltalán nem vonultak háttérbe, arra utal a JMP Securities adatközlése is, amely szerint az év első felében 10 millió új értékpapírszámlát nyitottak az amerikaiak, annyit, mint tavaly egész évben. Akik újonnan érkeznek, nem shortolni jönnek, a Sundial Capital Research felmérése rámutat:

a lakossági befektetők 70 százaléka további árfolyamemelkedést vár a következő 3 hónapra, míg az intézményi profik csak 44 százaléka van hasonló állásponton.

Fotó: Shutterstock

Az S&P 500 index a múlt héten remekelt, 1,7 százalékkal nőtt, pénteken 36-odszor döntött idén rekordot. A következő piacmozgató hírek a Fed háza tájáról érkezhetnek, a központi bank szerdán kedden teszi közzé a júniusi ülése jegyzőkönyvét, amelyből a befektetők a kamatemelési ciklus várható időpontját igyekeznek majd kiolvasni.

A The Wall Street Journal szerint egyébként rejtély, miért ily optimisták a kisbefektetők. Korábban felkapott kedvenceik ugyanis égetik a pénzüket az utóbbi időszakban: június eleji csúcsától 28 százalékkal távolodott el az AMC Entertainment árfolyama, májusi rekordja egyharmadát éri a DogeCoin, a csúcs mém-részvénynek tartott GameStop az év eleji 483 dollárról pedig 200-ig ereszkedett vissza. A lap szerint a lakossági befektetőknek köszönhető az is, hogy az S&P 500 index képtelen nagyobb korrekciókra, jó példa erre a június 18-a, aznap egy százalék feletti mértékben (60 ponttal) csökkent a mutató, amit látva 2 milliárd dollár friss tőke ömlött a piacra. A Vanda stratégája, Viraj Patel szerint a magánbefektetők szemlélete átalakult az elmúlt hetekben:

korábban egyes szektorokra, vagy sztárrészvényekre összpontosítottak (2020: elektromos autógyártás, 2021: mémrészvények, majd kriptoeszközök), most már szélesebb körből merítenek, keresik a félvezetőgyártás, az utazáis ágazatok részvényeit, emellett pedig három fő szektor – energia, pénzügy, ipar – papírjait részesítik előnyben.

Jó hír számukra a Bankrate kedden publikált konszenzusa. A válaszadók közül senki nem számít az amerikai indexek esésére 12 hónapos időtávon, a várakozások szerint 8,7 százalékkal emelkedhet a vezető mutató. Mark Hamrick vezető elemző szerint ugyan kockázatot jelent a Fed kamatemelésével kapcsolatos bizonytalanság, de a monetáris szigorítást logikus lépésnek tartja a válság utáni konszolidáció idején.