Felülvizsgálat alá helyezte kedden a Moody’s az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank minősítéseit. A lépés hátterében a július 9-én közzétett, frissített banki módszertan áll.

A Moody’s többek közt újraértékeli az OTP Bank jelenlegi Ba1-es alapszintű hitelminősítését (felminősítést vizsgálva), az intézkedés két oka: a javuló magyarországi működési környezet, valamint a szlovéniai Nova KBM tervezett felvásárlása.

Újraértékelik az OTP Jelzálogbank minősítését is, ahol viszont a leminősítést vizsgálják, s ugyancsak kilátásba helyezték az anyabank Ba1 szintű alárendelt kötvényeinek leminősítését.

Fotó: Shutterstock

A pénzintézet és a jelzálogbank további értékelési mutatóit megerősítette a Moody’s, emellett pedig a hosszú távú betétek minősítése stabilról pozitívra javult. A hitelminősítő a magyar nagybank pénzügyi eredményeinek javulására számít, miután a magyar gazdaság makrogazdasági profilját mérsékelt mínuszról mérsékeltre módosította. Hozzátették,

a várhatóan erős gazdasági fellendülés az OTP számára jelentős növekedési lehetőségeket rejt a magyar piacon.

Megjegyzi a Moody’s, hogy a Nova akvizíció szerény hatású az OTP csoport fundamentumait illetően. Számításaik szerint az OTP nem-teljesítő hiteleinek arány a március végi 5,7 százalékról 5,5 százalékra mérséklődhet, a kockázatos hitelek fedezettsége pedig továbbra is magas maradhat, bár 95 százalékra csökkenhet az első negyedév végi 103 százalékról.